2023 grootste Oscar-nominaties: Tom Cruise, Taylor Swift, James Cameron, Viola Davis en vrouwelijke regisseurs

0
67

Tom Cruise binnen Topkanon: Maverick; Viola Davis binnen De vrouwenkoning; Taylor Swift (Everett Collectie/Getty)

Zouden we meer blockbusters hebben (Top Gun, Avatar, Zwarte Panter) genomineerd voor Beste Film dan enig jaar in de recente herinnering? Zou een vrouwelijke regisseur de top 5 halen nadat vrouwen de laatste twee races hadden gewonnen? En zou Andrea Riseborough’s ogenschijnlijk uit het niets, last-minute, door beroemdheden gek geworden Oscar-campagne echt werken?

Dat waren enkele van de grootste vragen op weg naar de 95e Oscar-nominaties van dinsdagochtend, en nu hebben we de antwoorden (ja en nee; nee; en wauw, ja, dat deed het echt!).

Zoals verwacht, het Daniels’s sleeper multiversum hit/popcultuurfenomeen Alles, overal, allemaal tegelijk regeerde de dag en leidde de weg met 11 nominaties. Niet verwacht: de dominantie van het internationale anti-oorlogsdrama van Netflix Van het westelijk front geen nieuwsdie ook alles was, overal, de Oscars bestormde met maar liefst negen nominaties, gedeeld op de tweede plaats overall met de kritische favoriet De Banshees van Inisherin.

Dit zijn de grootste minpunten en verrassingen van de Oscar-nominaties van dinsdag:

SNUB: populaire favorieten Wakanda voor altijd en Glazen ui Mis Beste Film

Het was een groot jaar voor de zeldzaamheid die blockbusters zijn die ook prijskandidaten zijn, met sequels Topkanon: Maverick, Black Panther: Wakanda voor altijd en Avatar: De weg van het water ze verdienen allemaal topdollars en grote onderscheidingen. Ze alle drie genomineerd zien voor Beste Film, zou Oscar’s meest “publieksvriendelijke” line-up zijn sinds … ooit? (Het helpt nu om 10 genomineerden te hebben.) Helaas, alleen Topkanon en Avatar maakte de snit, met Wakanda voor altijd niet in de voetsporen treden van zijn voorganger uit 2018 (hoewel de Marvel-hit het nog steeds goed deed met 5 noms, waaronder koploper Angela Bassett in beste vrouwelijke bijrol). Ook buiten de partij gelaten: de Messen uit vervolg Glazen uiwat het Netflix-equivalent is van een kaskraker, nu al een van de populairste films aller tijden van de streamer aan het worden.

VERRASSING/SNUB: Dat is het Vrouwen praten over De vrouwenkoning in Beste Film

Hoewel het historische actie-epos van Gina Prince-Bythewood handig het intieme drama van Sarah Polley aan de kassa versloeg, Vrouwen praten kwam naar voren als de favoriet onder de kiezers van de Academie. Polley’s kamermuziekensemble won de prijs voor Beste Film en Beste Bewerkte Scenario De vrouwenkoning werd afgesnauwd in alle categorieën. Als je het ons vraagt ​​zijn beide films winnaars.

'Vrouwen praten'  (MGM)

Vrouwen praten (MGM)

SNUB: De categorie Beste Regisseur is weer een jongensclub

Oproep Natalie Portman. Na back-to-back overwinningen door vrouwelijke regisseurs — Chloe Zhao (Nomadenland) in 2021 en Jane Campion (De kracht van de hond) in 2022 — de line-up van Beste Regisseurs van dit jaar bestaat volledig uit mannelijke filmmakers. Het is een deprimerende vergissing dat bleef niet onopgemerkt op sociale mediawaar auteurs als Sarah Polley, Gina Prince-Bythewood en Charlotte Wells allemaal werden genoemd als even verdienstelijke genomineerden.

SNUB: Tom Cruise schoot niet omhoog in de race voor beste acteur

Misschien heeft hij de bioscoopervaring toen bewaard Topkanon: Maverick ontplofte in theaters, maar dat was niet genoeg om Tom Cruise een plekje tussen de topacteurs van dit jaar veilig te stellen… zelfs niet met de goedkeuring van co-sterren Glen Powell en Jennifer Connelly. Dat betekent de Missie: onmogelijk star wacht nog steeds op zijn eerste acteernominatie sinds 1999 Magnolia. Tenminste, Topkanon producer – en eerste keer genomineerd voor Beste Film – Jerry Bruckheimer bedankte zijn ster in zijn officiële verklaring door te schrijven: “Namens Tom, alle filmmakers, cast, Paramount en iedereen die aan Topkanon: Maverickwe zijn zo vereerd met deze erkenning van de Academie.”

See also  Who is the most successful Love Island star EVER?

VERRASSING: Van het westelijk front geen nieuws helemaal niet stil

Het geroezemoes van het Duitstalige anti-oorlogsdrama van Edward Berger Van het westelijk front geen nieuws (gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1929) is sterk geweest sinds de première op het Toronto International Film Festival, en men dacht dat het stilletjes liefde aan het winnen was in de prijsrace op precies het juiste moment. Maar niemand had zeker negen nominaties verwacht, met de film in de running voor Beste Film, Beste Bewerkte Scenario en een heleboel technische categorieën. Het werd ook stilletjes de grootste Oscars-speler voor Netflix, de streamer die bekend staat om het laten vallen van mega-dollars op prijscampagnes en die het seizoen inging met hun hoop vooral gevestigd op andere films zoals Bardo, Blond en Glazen ui – die elk slechts één nominatie per stuk scoorden.

Ana de Armas in 'Blond'  (Netflix)

Ana de Armas op Blond. (Netflix)

VERRASSING: Ana de Armas haalt de snit voor verdeeldheid zaaiende biopic over Marilyn Monroe Blond

Spreken over Blond, Andrew Dominicks meedogenloze, sombere, hartverscheurende, bijna 3 uur durende denkstuk over hoe vreselijk het leven van Marilyn Monroe eigenlijk was, werd na de première in september op het filmfestival van Venetië een van de meest verdeeldheid zaaiende films ter wereld. Maar over het algemeen moesten zelfs de meest fervente haters van de film de gedurfde en opvallende prestatie van Ana de Armas als de geboren vrouw Norma Jeane Mortensen erkennen. De kiezers van de Academie deden dat en overhandigden de opkomende Cubaans-Spaanse actrice (Blade Runner 2049, messen eruit) haar eerste nominatie.

VERRASSING: De stealth celeb-campagne van Andrea Riseborough werkte echt

Aan Andrea, met liefde. Een goed getimede vloedgolf van steun van eerdere Oscar-winnaars zoals Kate Winslet, Cate Blanchett en Gwyneth Paltrow duwde Riseborough naar de race voor beste actrice voor haar nauwelijks vertoonde indie-drama, Naar Lesley. Het recente onthullende interview van de Engelse actrice met co-ster en podcasting-maestro, Marc Maron, deed ook geen pijn. Terwijl studio’s en streamers miljoenen uitgeven aan campagnes, was de les die dinsdag werd geleerd dat het veel effectiever kan zijn om gewoon de rolodex-aanpak van beroemdheden te volgen.

SNUB: Viola Davis en Danielle Deadwyler behoren tot de zwarte artiesten die over het hoofd worden gezien in de hoofdacteercategorieën

Hoewel de nominaties voor ondersteunende acteurs voor Angela Bassett en Bryan Tyree Henry redenen waren om te juichen, waren zwarte artiesten met name afwezig in de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice. De spraakmakende snubs begonnen met Vrouw koning ster Viola Davis – die zichzelf transformeerde in een actieheld voor het spetterende epische tijdperk – en Tot’s Danielle Deadwyler, die een van de meest memorabele scènes van het jaar had. Het is een beoordelingsfout die heeft verdiende al een pak slaag op Twitter.

See also  Watch: Exasperated Shahid Kapoor Interrupts Body Double-Shooting 'Fake Trailer' Of His Web Series Farzi: 'Hadn't I Come...'

SNUB: James Cameron is niet de koning van de Oscar-wereld

Titanic en Avatar beiden passeerden de wereldwijde box office-grens van $ 2 miljard en leverden James “King of the World” Cameron een paar nominaties voor Beste Regisseur op – en één overwinning – om op te starten. Avatar: De weg van het water geslaagd in het eerste… maar niet in het laatste. Terwijl het blockbuster-vervolg dit weekend officieel toetrad tot de club van $ 2 miljard, zal Cameron tevreden moeten zijn met een Best Picture-knikje, plus drie nominaties voor zijn bemanning van technische ambachtslieden. Op de een of andere manier denken we dat hij dat oké vindt.

VERRASSING: Ruben Östlund, Driehoek van verdriet heb een fijne dag

Zoals Academy Janet Yang in haar inleidende opmerkingen opmerkte, worden de Oscars gestemd door meer dan 10.000 filmprofessionals in meer dan 80 landen. Het is geen geheim dat het stemorgaan de laatste jaren internationaler is geworden en dat lijkt nu elk jaar zijn vruchten af ​​te werpen in de race voor Beste Regisseur. In 2019 was het de verrassende nominatie van Pawel Pawlikowski (Koude Oorlog), daarna Thomas Vinterberg (Andere ronde) in 2021 en Ryusuke Hamaguchi (Rij mijn auto) in 2022. Dit jaar is het Ruben Östlund, die een andere internationale favoriet Edward Berger (Allemaal stil) voor zijn wilde zeevarende kotsfeest/sociale satire Driehoek van verdriet. Beide Driehoeken Allemaal stil het noteren van de nominaties voor Beste Film spreekt ook tot de Oscars die neigen naar een meer wereldwijde benadering.

SNOB: RRR bracht Bollywood niet naar Hollywood

RRR mag dan de favoriete film van Twitter zijn, maar het Bollywood-epos boordevol actie slaagde er niet in hetzelfde enthousiasme op te wekken onder Academy-leden. Veel van de extreem online fans van de film – waaronder filmmakers Adam McKay en James Cameron – hoopten dat het de film zou volgen Parasiet pad naar Director en Picture knikt. Die mensen kunnen tenminste moed putten uit de wetenschap dat de film in één opzicht geschiedenis heeft geschreven. Het doorbraakmusicalnummer van de film “Naatu Naatu” – die letterlijk het publiek laat dansen in de gangpaden – kreeg een Best Original Song-nominatie, het eerste deuntje uit een Indiase film om die eer te behalen.

SNUB: Adam Sandler mist opnieuw

Terwijl Adam Sandler het hele seizoen een marginale mededinger is geweest voor zijn ingehouden uitstekende basketbalfilm Drukte, The Sandman ving wat wind achter zijn zeilen toen zijn laatste dramatische staatsgreep werd geëerd met een nominatie van de Screen Actors Guild, de eerste die hij ooit ontving. Helaas, Sandler werd opnieuw van de lijst gelaten ten gunste van indie-lievelingen Bill Nighy (Leven) en Paul Mescal (Aftersun). Helaas kunnen we niet zeggen dat het zo’n grote verrassing is. Als de Academie Sandler niet zou erkennen voor zijn verbluffende, beste werk in het buzzfest Ongeslepen edelstenendie van Netflix Drukte schoot vanaf de helft van de baan.

See also  Jennifer Lopez geeft een sensationeel optreden tijdens de première van Shotgun Wedding

VERRASSING: Bill Nighy en Paul Mescal glippen mee in de race voor beste acteur

Noem ze maar de Onafhankelijk denkend persoon moordenaars. De geliefde Britse acteur Bill Nighy en de rijzende Ierse ster Paul Mescal namen de plaats in van grotere namen als Tom Cruise, Hugh Jackman en Adam Sandler op de lijst met beste acteurs voor hun sterbeurten Leven en Aftersun respectievelijk. Omdat ze te maken hebben met hevige concurrentie van het zeer geliefde duo Brendan Fraser en Colin Farrell, is de nominatie de overwinning.

VERRASSINGEN/SNUBS: Brian Tyree Henry en Judd Hirsch over Paul Dano en Eddie Redmayne in Beste Mannelijke Bijrol

Naast Beste Actrice en de wilde beslissing van de Academie om met Andrea Riseborough te gaan in plaats van Viola Davis en Danielle Deadwyler, kwam het meeste drama in de acteerraces voor Beste Mannelijke Bijrol. Ondanks dat ze alleen (zij het onvergetelijk) verschijnen in De Fabels ongeveer vijf minuten lang versloeg de 81-jarige Judd Hirsch zijn co-ster Paul Dano, waarmee hij zijn eerste nominatie sinds de jaren tachtig binnenhaalde Gewone mensen. Even verrassend was de eerste nominatie voor Brian Tyree Henry, die zoemde Verhoogde weg ster Jennifer Lawrence en verzekerde zich van een slot waarvan de meeste experts dachten dat het zou gaan De goede verpleegster tegenspeler Eddie Redmayne.

SNUB: Taylor Swift moet Best Original Song-misser van zich afschudden

De Oscars hadden bijna de macht van een popster die de Grammy’s kon evenaren. Taylor Swift (“Carolina” uit Waar de langoesten zingen), Lady Gaga (“Hold My Hand” uit Topkanon: Maverick) en Rihanna (“Lift Me Up” uit Black Panther: Wakanda voor altijd). Terwijl Gaga en Rihanna meedoen, slaagde Swift er niet in om de cut te halen, waardoor ze blijft steken op “E” en “G” in het EGOT-klassement. Iets (dwz de vraag naar kaartverkoop) zegt ons echter dat het goed met haar komt.

VERRASSING: Riz Ahmed’s Mijn jaar van lullen moment gaat viraal

Beste korte animatiefilm is geen categorie die normaal gesproken trending is op Twitter. Maar er is ook nooit een genomineerde gebeld Mijn jaar van lullen. Presentator Riz Ahmed kon niet anders dan giechelen tijdens het lezen van de titel van Sara Gunnarsdottirs ‘toon short’, die inderdaad gaat over een meisje dat begin jaren ’90 haar maagdelijkheid probeert te verliezen. (Het is ook nog een herinnering dat de genomineerden voor de beste korte animatiefilm zelden allemaal geschikt zijn voor kinderen.) Om de zaken nog humoristischer te maken, was de volgende titel die Ahmed moest uitbrengen: Een struisvogel vertelde me dat de wereld nep is, en ik denk dat ik het geloof.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here