52% onder piek, hoe Bob Iger Walt Disney-aandelen een boost kan geven

0
84

Robert Iger keerde deze week terug als CEO van Disney. Onder zijn gedefenestreerde voorganger, Bob Chapek, was het Disney-aandeel een Tower of Terror – met een daling van ongeveer 40% binnen twee maanden na zijn overname; vervolgens met 121% naar een recordhoogte van $ 197 in maart 2021; voor vrije val 52% – waarmee hij zijn korte ambtstermijn als CEO op maandag onderstreepte.

Chapeks korte ambtstermijn en abrupt vertrek waren het gevolg van zijn politieke toondoofheid. Hij vervreemdde Disney’s creatieve mensen door hun macht weg te nemen om te bepalen of films in een theater of op Disney+ zouden verschijnen; hij verprutste de reactie van het bedrijf op die van Florida Zeg geen homo rekening; en volgens de Wall Street Journal.

Het laatste dat Disney-voorzitter Susan Arnold ertoe heeft aangezet om Chapek te vervangen door Iger, was een rampzalige analistenbijeenkomst op 8 november. Chapek negeerde het advies van de CFO van Disney en probeerde een somber winstrapport te verdoezelen dat niet voldeed aan de inkomsten- en winstverwachtingen van investeerders. Zijn opgewekte toon en positieve kijk wekten de indruk dat hij geen voeling had met de realiteit, merkte de Journal op.

Kan Iger – een meer geliefde figuur binnen Disney – iets doen in de komende twee jaar om Disney op weg te helpen naar verwachtingen die groei en winstgevendheid overtreffen?

Aangezien hij twee jaar de tijd heeft om een ​​opvolger te vinden, vind ik dat Iger een wedstrijd moet organiseren onder de beste CEO-kandidaten. De winnaar van dit toernooi is degene die het beste een kernprobleem oplost dat de winstgevende groei van Disney belemmert.

Hoewel ik het antwoord niet weet, zijn hier vier problemen die Iger zijn opvolgers zou kunnen uitdagen om op te lossen:

 • Kan Disney de inkomsten en winst die het genereert uit zijn enorme investeringen in “inhoud” verhogen?
 • Kan Disney de vergoedingen verhogen die het consumenten en adverteerders in rekening brengt op zijn afnemende kabeltelevisienetwerken zonder al te veel abonnees te verliezen?
 • Kan Disney de inkomsten van zijn themaparken verhogen?
 • Kan Disney de groei volhouden en de winstgevendheid van zijn streamingdiensten verhogen?

Disney’s teleurstellende Q4-inkomsten

Chapek was voorzitter van een Q4-winstoproep die investeerders teleurstelde. Zoals het Journal opmerkte, waren lowlights inbegrepen:

 • Disney’s streamingverlies van $ 1,47 miljard was erger dan verwacht en meer dan het dubbele van het verlies van het jaar ervoor.
 • De best presterende divisie van Disney, themaparken, leed onder marge-erosie; en
 • Disney kondigde aan dat zijn doelstelling om tegen september 2024 winstgevendheid te streamen buiten bereik zou kunnen raken als de economie verslechtert.

Wat de CFO van Disney, Christine McCarthy, irriteerde, was Chapeks optimisme over wat volgens haar een teleurstellende winstoproep was, aldus de Journal.

Hij zei tegen investeerders: “We geloven dat we op weg zijn naar winstgevende streamingactiviteiten die tot ver in de toekomst aandeelhouderswaarde genereren.”

Ik heb met veel CEO’s van beursgenoteerde bedrijven gesproken over de financiële prestaties en vooruitzichten van hun bedrijf, en dat optimisme lijkt mij normaal. Misschien was het bestuur van Disney echter geërgerd door de discrepantie tussen zijn zonnige woorden aan investeerders en de daling van 13% in zijn aandelen de dag na het rapport.

Iger wordt alom bewonderd binnen Disney na een succesvolle run van 15 jaar die de marktkapitalisatie van Disney vervijfvoudigde van $ 50 miljard naar $ 250 miljard. Hij geniet ook het vertrouwen van de werknemers en de raad van bestuur van Disney.

Maar dat is niet genoeg om de onder Chapeks leiding verloren waarde terug te winnen. Daarom denk ik dat Iger zijn potentiële opvolgers moet uitdagen om het harde werk te doen om effectieve oplossingen te ontwikkelen voor de vier problemen die ik eerder heb geïntroduceerd.

Verhoog het rendement op investeringen in contentcreatie

Disney heeft dit jaar zo’n 30 miljard dollar uitgegeven aan het maken van nieuwe content. Kan Disney het rendement op deze investering verhogen?

Als ik Iger was, zou ik een of meer van mijn potentiële opvolgers uitdagen om ja te zeggen op deze vraag. Hier zijn enkele ideeën die Disney’s rendement op investeringen in contentcreatie kunnen verhogen:

 • Verbeter de levenslange waarde van Disney’s streamingklanten – mogelijk door segmentspecifieke contentbundels te produceren en prijzen te verhogen – terwijl de waargenomen waarde van Disney wordt verhoogd in vergelijking met concurrerende services
 • Maximaliseer inkomsten door makers van Disney-inhoud de tools te geven om de beste beslissingen te nemen over het vrijgeven, verkopen of licentiëren van inhoud
 • Pas bonussystemen aan om het rendement op investeringen in inhoud te belonen
 • Breid promotionele partnerschappen uit met distributienetwerken, zoals Verizon en anderen
 • Ga wereldwijd door samen te werken om live content, films en series te produceren en te distribueren in dichtbevolkte landen zoals India, China, Japan en Afrika
 • Vind de best practices van Disney’s meest productieve makers van inhoud en gebruik ze om de hele creatieve gemeenschap te begeleiden
 • Verminder kosten die geen waarde toevoegen aan het contentcreatieproces en versnel de time-to-market

Om eerlijk te zijn, Disney heeft te maken met hevige concurrentie en er zijn geen gemakkelijke oplossingen. Disney heeft echter een sterke greep op gezinnen en kinderen. Tientallen jaren geleden sleepten mijn kinderen ons naar Walt Disney World in Orlando, waar we waanzinnig hoge prijzen betaalden om in lange rijen te wachten. De kinderen vonden het geweldig en we waren blij toen ze hun liefde voor Disney ontgroeiden.

Dat is de magische kracht van Disney – en hoewel er waarschijnlijk een limiet is aan hoe hoog Disney zijn prijzen kan verhogen, hangt zijn vermogen om de productiviteit van het maken van inhoud te verhogen af ​​van zijn vermogen om verhalen te vertellen en ervaringen te bieden die die kracht aanboren.

Wie is die kernklantengroep van Disney? Zoals Trip Miller, een Disney-investeerder en managing partner bij hedgefonds Gullane Capital Partners, tegen UKTN Business zei: “Deze consument is gezinsvriendelijk, wereldwijd en multi-generationeel. Dat is het mooie van Disney, toch? Het zijn niet alleen kinderen, het zijn niet alleen volwassenen. Als het werkt, kan het iedereen zijn.”

De CEO-kandidaten die het rendement op content-investeringen van Disney verhogen, verdienen een sterke kans om Iger op te volgen.

Harvest Netwerk- en studio-entertainmentbedrijven

De kijkers die naar Disney’s medianetwerken kijken en de adverteerders die betalen om ze te bereiken, hebben meer opties dan de mensen die de themaparken bezoeken. Zoals UKTN Money meldde, worstelen Disney’s medianetwerken met mensen die hun kabelabonnementen opzeggen en “verkooppunten hielden van ESPN” kijkers afstoten.

Ik beschouw consumenten die kabelrekeningen blijven betalen als analoog aan degenen die erop staan ​​elke ochtend een gedrukte krant te lezen.

Simpel gezegd, oudere, rijkere mensen die vastbesloten zijn in hun gewoonten en met tegenzin hogere prijzen zullen betalen om te voorkomen dat ze hun routines in dit late stadium van hun leven moeten veranderen. Disney kan de pijn die het afstoten van kijkers zijn aandeelhouders bezorgt, compenseren door de prijzen met dubbele cijfers te verhogen.

Terwijl de pandemie grote schade aanrichtte aan Disney’s studio-entertainmentbedrijf, grijpen mensen nog steeds graag terug naar hun pre-pandemische gewoonten om urenlang in een druk theater door te brengen met het kijken naar previews en films.

Het is nog steeds een bedrijf dat ervan afhangt of Disney “tentstokken” kan produceren die alle andere kleinere verkoopfilms ondersteunen. In 2019 verdienden zeven Disney-films meer dan $ 1 miljard aan wereldwijde kassa’s. Volgens Comscore haalden daarentegen slechts twee Disney-films dat doel in 2022
SCOR
.

Als de merken Pixar, Marvel en Lucasfilm dergelijke films kunnen blijven produceren, kan Disney zijn inkomsten het beste maximaliseren door een zorgvuldige mix van bioscoop- en streaming-releases.

Het maken van deze beslissing lijkt mij zeer uitdagend. Zoals het Journal meldde, concludeerden analisten dat Hocus Pocus 2 – een vervolg op de Halloween-film dat alleen beschikbaar was op Disney+ – zou meer inkomsten hebben gegenereerd als het in de bioscoop was uitgebracht. Ondertussen, een Toy Story vervolg – Lichtjaar – trok een kleiner dan verwacht publiek toen het deze zomer in de bioscoop werd uitgebracht.

Als een aspirant-CEO de legacy-netwerken en studio-entertainmentbedrijven van Disney effectiever kan oogsten, kan hij een aantrekkelijke kandidaat zijn om Iger op te volgen.

Boost de omzetgroei van themaparken

Disney themaparken doen het nu goed. Volgens het rapport over het vierde kwartaal kende Disney Parks, Experiences, and Products een omzetgroei van 36% tot $ 7,4 miljard, terwijl het bedrijfsresultaat met 137% steeg tot $ 1,5 miljard – wat neerkomt op een operationele marge van 20%.

Zeker, die snelle groei heeft veel te maken met de scherpe daling van het parkbezoek tijdens de pandemie. Ik verwacht dat mensen, ondanks de relatief hoge inflatie en stijgende rentetarieven, de themaparken van Disney zullen blijven overspoelen om te vieren dat ze zich vrij over de wereld kunnen bewegen terwijl de pandemie afneemt.

Als iemand die naar Disney World werd gesleept toen de prijzen veel lager waren dan nu, vermoed ik dat Disney zijn prijzen en vergoedingen in zijn pretparken kan blijven opdrijven en dat mensen hun gezinnen daarheen zullen blijven brengen terwijl ze luid klagen tot grote vreugde van hun nakomelingen.

Vanwege Chapeks korte en moeilijke ambtstermijn als CEO, zou ik niet verwachten dat Iger een opvolger zou kiezen uit het management van zijn pretparken.

Versnel de omzetgroei en winstgevendheid van streaming

Online streaming-pionier Netflix toonde aan dat beleggers graag aandelen wilden kopen van een bedrijf dat een consistente groei van het aantal abonnees kon realiseren, ongeacht hoeveel geld er onderweg verloren ging.

Disney was een van de gevestigde exploitanten die uiteindelijk besloten om de strategie van groei van het aantal abonnees tegen elke prijs te volgen. In april verzuurden investeerders op Netflix toen het een verlies van 200.000 abonnees rapporteerde – waarmee het de aandelenkoers van rivalen zoals Disney, die zijn strategie kopieerden, naar beneden haalde.

Om eerlijk te zijn, voordat hij in februari 2020 voor het eerst met pensioen ging, introduceerde Iger het idee van een streamingdienst en liet het aan zijn opvolger over om het voor elkaar te krijgen. Chapek rolde ESPN+, Hulu en Disney+ uit, die in slechts 16 maanden uitgroeiden tot 100 miljoen abonnees.

Het streamingplatform van Disney beheert nu meer abonnees dan al zijn rivalen. Zoals de Journal meldde: “In de drie jaar sinds de oprichting heeft Disney+ meer dan 164 miljoen abonnees verzameld, ongeveer driekwart van Netflix’s huidige abonneebestand van 223,1 miljoen.” Voeg daar ESPN+ en zijn belang van 70% in Hulu aan toe, en Disney “heeft wereldwijd meer streaming-abonnees dan enig ander bedrijf”, aldus de Journal.

Hoewel de groei van het aantal abonnees van Disney in het vierde kwartaal de verwachtingen overtrof, was het verlies van bijna $ 1,5 miljard schokkend slecht nieuws voor investeerders. Ander slecht nieuws was een stijging van het aantal nieuwe Hulu-, Disney+- en ESPN+-abonnees die na een maand opzeggen, volgens Antenna, en het stijgende maandelijkse klantverloop.

Eén marketingstrategie – $ 20 per maand vragen voor een bundel van Disney+, ESPN+ en Hulu – “hielp [retain more customers] en verhoogde de abonneewaarde op lange termijn, [while weighing down Disney’s] gemiddelde opbrengst per gebruiker”, aldus de Journal.

Voor zijn vertrek was Chapek van plan de prijzen te verhogen. Concreet was Disney op 8 december van plan om de maandelijkse vergoeding voor Disney+ met 38% te verhogen tot $ 10,99; lanceer een door advertenties ondersteunde service voor $ 7,99 per maand en verhoog de maandelijkse prijs van ESPN+ met 43% tot $ 9,99.

Om zijn streamingbedrijf winstgevend te laten groeien, moet een CEO-aspirant die de leiding neemt over dit bedrijf, vragen beantwoorden zoals:

 • Zal Disney vasthouden aan deze prijsverhogingen nu Iger weer de leiding heeft?
 • Zo ja, zullen ze voldoende zijn om de exploitatieverliezen te verminderen of zullen ze het klantverloop verhogen en het aantal mensen verhogen dat zich voor een maand abonneert en vervolgens opzegt?
 • Moet Disney doorgaan met zijn door advertenties ondersteunde service? Zo ja, zal het voldoende abonnees en inkomsten genereren om winstgevend te zijn?
 • Kan Disney de levenslange waarde van klanten verhogen door meer uitstekende scriptinhoud te produceren?
 • Zo ja, kan Disney de kosten voor het maken van content onder controle houden?

Het krijgen van de juiste antwoorden op deze vragen kan de aandelenkoers van Disney nieuw leven inblazen. De CEO-aspirant die dat kan, verdient het om Iger’s vervanger te zijn.

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here