Abortussen in Illinois voor patiënten buiten de staat zijn omhooggeschoten. En sommige wachttijden zijn meer dan drie weken

0
96

Honderden patiënten buiten de staat ondergaan abortus in de klinieken van Planned Parenthood in Illinois en de wachttijden voor het plannen van de procedure in het zuidelijke deel van de staat zijn gestegen in de eerste maand nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof Roe v. Wade ten val had gebracht.

Vóór de uitspraak van 24 juni, toen abortus in het hele land nog legaal was, kon een patiënt in het zuiden van Illinois een afspraak maken om een ​​zwangerschap binnen drie of vier dagen te beëindigen; nu duurt het gemiddeld drie weken of langer vanwege een enorme toestroom van patiënten buiten de staat, volgens Planned Parenthood of the St. Louis Region en Southwest Missouri, dat ook de zuidelijke regio van Illinois bestrijkt.

“Een maand later zou ik zeggen dat onze grootste verrassing eigenlijk was hoe snel onze capaciteit afnam”, zei Bonyen Lee-Gilmore, woordvoerster van het Planned Parenthood-filiaal. “Onze beste gok, voordat Roe werd vernietigd, was dat dit in de loop van de tijd zou gebeuren. Vooral omdat we wisten dat abortus niet in alle staten tegelijk zou worden verboden. Het hangt ervan af of je triggerwetten hebt, pre-Roe-verboden en sommige staten hebben hun triggerverboden geprocedeerd. Dus we wisten dat er een lappendeken zou komen en dat de toegang zou afnemen. Maar we dachten dat het iets langzamer zou vallen dan wat er is gebeurd.”

De toestroom van patiënten buiten de staat is ook gestegen in andere delen van de staat, maar tot nu toe zijn de wachttijden voor een abortus in de omgeving van Chicago niet significant toegenomen, volgens Planned Parenthood of Illinois, dat 17 gezondheidscentra omvat. , waarvan de meeste zich in Chicago en de buitenwijken bevinden.

Voordat Roe werd vernietigd, zorgde Planned Parenthood of Illinois elke maand voor abortussen aan ongeveer 100 patiënten buiten de staat. In juli, de eerste volle maand na de uitspraak, steeg het aantal abortuspatiënten uit andere staten tot meer dan 800, aldus het agentschap.

Degenen die een abortus willen in Illinois, reizen ook vanuit meer staten dan voorheen, op steeds grotere afstanden.

Planned Parenthood of Illinois-klinieken zouden doorgaans abortuspatiënten behandelen van 12 tot 15 staten behalve Illinois, voordat de abortusrechten werden vernietigd. Sinds de val van Roe komen patiënten uit 30 staten, zegt Kristen Schultz, chief strategy and operations officer voor Planned Parenthood of Illinois.

“De geografie breidt zich ook uit,” zei ze. “We hebben nu meer patiënten dan ooit gezien uit Wisconsin, Ohio, Tennessee, Missouri, Kentucky, Texas. De reistijd neemt toe. De behoefte neemt toe. De spanning neemt toe.”

Hoewel Planned Parenthood of Illinois de toestroom heeft kunnen verwerken zonder grote gevolgen voor de wachttijden tot nu toe, is er geen garantie dat de capaciteit de vraag kan bijhouden naarmate meer staten abortusverboden of strenge beperkingen invoeren, aldus functionarissen.

See also  Will Turkey Attack Syrian Kurds Without Nodding From Russia And Iran?

“Ik denk dat wat elke zorgverlener doet – zowel wij als de mensen in het zuiden – zich voorbereidt op zoveel mogelijk patiënten”, zei Schultz. “Elke dag veranderen er dingen en er is altijd zeker dat de potentiële wachttijden zullen toenemen. Maar nogmaals, we passen strategieën toe om de capaciteit te vergroten en aan die vraag te voldoen.”

Het uitstellen van de tijdgevoelige procedure kan de zwangerschapsduur op het moment van de abortus verhogen, wat de procedure mogelijk compliceert en het risico voor de patiënt vergroot.

“Tijd, reizen, geld, risico, alles,” zei Gilmore. “Het maakt het allemaal alleen maar langer en ingewikkelder.”

Ze vertelde over een recent geval waarbij een patiënt buiten de staat bloedarmoede had en een bloedtransfusie nodig had voorafgaand aan de abortus. De patiënt werd naar een andere staat gestuurd om de transfusie te krijgen, maar werd afgewezen.

“Veel ziekenhuizen uit verboden staten proberen advies in te winnen van hun advocaten over de vraag of ze zullen worden beschouwd als medeplichtigheid aan een abortus en of het in aanmerking komt onder de uitzondering voor medische noodgevallen”, zei Gilmore.

Ze zei dat de patiënt uiteindelijk naar een derde staat ging om de bloedtransfusie te krijgen en vervolgens terugkwam naar Illinois om de zwangerschap te beëindigen.

“Het wordt enorm ingewikkelder dan het was vóór Roe, in die zin dat het niet alleen gaat om de logistiek om een ​​patiënt binnen of op een bepaald tijdsbestek te krijgen,” zei ze. “Die patiënt kan extra ondersteunende zorg nodig hebben. … En we leven nu in een landschap waar medische zorgverleners in ziekenhuissystemen en dokterspraktijken patiënten voor die zorg wegsturen omdat ze niet strafrechtelijk aansprakelijk of anderszins aansprakelijk willen zijn in dit nieuwe vijandige landschap, waar politici proberen providers te criminaliseren.”

Voorstanders van reproductieve rechten en abortusaanbieders in de hele staat plannen al jaren het einde van Roe, de uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1973 die het recht op abortus in het hele land vaststelde.

Na de teloorgang van die federale bescherming viel de kwestie van abortusrechten bij individuele staten, waarvan ongeveer de helft naar verwachting het afbreken van een zwangerschap zou verbieden of de toegang tot de procedure aanzienlijk zou beteugelen.

In de eerste maand of zo na de val van Roe zijn 43 klinieken in 11 staten gestopt met het verstrekken van abortussen, volgens het Guttmacher Institute, een onderzoeksgroep die abortusrechten ondersteunt.

See also  Sailfish jumps out of water and injures woman off Florida coast

Missouri, South Dakota, Arkansas, Mississippi, Oklahoma, Alabama en Texas hebben abortusverboden ingevoerd met beperkte of geen uitzonderingen, en hebben nu geen abortusklinieken die over de hele staat opereren, volgens een Guttmacher-rapport van juli.

“In 2020 waren deze zeven staten goed voor 80.500 abortussen, of gemiddeld ongeveer 6.700 abortussen per maand”, aldus het rapport. “Nu zullen duizenden mensen die een abortus nodig hebben in deze staten, gedwongen worden om naar een andere staat te reizen om een ​​kliniek te bereiken, hun abortus zelf te regelen of de zwangerschap uit te dragen.”

Aanbieders in Wisconsin zijn ook gestopt met het aanbieden van abortussen te midden van rechtsonzekerheid over het abortusverbod van de staat uit 1849, dat uitzonderingen bevat voor het in gevaar brengen van het leven van de moeder.

Talloze andere staten hebben abortusverboden in het begin van de zwangerschap ingevoerd, waardoor de procedure aanzienlijk wordt beperkt. In het hele land bepalen gerechtelijke gevechten en verhitte wetgevende zittingen nog steeds de parameters en omstandigheden waarin een zwangerschap in verschillende staten legaal kan worden beëindigd.

Illinois heeft echter enkele van de sterkste beschermingen voor reproductieve rechten in de natie, nadat de Reproductive Health Act van 2019 abortus als een ‘grondrecht’ had vastgesteld. Het werd lang beschouwd als een oase voor abortuszorg in het beperkende Midwesten, en die rol werd vergroot nadat Roe afbrokkelde.

Planned Parenthood of Illinois heeft voorspeld dat 20.000 tot 30.000 meer patiënten de staatsgrenzen zullen overschrijden om hier elk jaar een abortus te ondergaan. Dat komt bovenop het stijgende aantal patiënten van buiten de staat die hier al reisden om een ​​zwangerschap te beëindigen terwijl Roe nog de wet van het land was.

Bijna 10.000 patiënten kwamen uit andere staten naar Illinois om in 2020 een abortus te ondergaan, volgens de meest recente gegevens die beschikbaar zijn van het Illinois Department of Public Health. Het aantal patiënten dat staatsgrenzen overschrijdt om een ​​zwangerschap te beëindigen in Illinois is sinds 2014 toegenomen.

Om de capaciteit te vergroten, opende Planned Parenthood of Illinois in 2020 een kliniek nabij de grens met Wisconsin in Waukegan en in 2018 een kliniek nabij de grens met Indiana in Flossmoor. Half juli maakte de organisatie bekend dat artsen, clinici en ander personeel van Planned Parenthood of Wisconsin leden waren begonnen naar de Waukegan-kliniek te reizen om abortuszorg te verlenen te midden van de toenemende vraag.

Een paar maanden geleden begon Planned Parenthood of Illinois abortuspillen per post aan te bieden aan inwoners van de staat die in aanmerking komen voor de dienst; patiënten van buiten de staat moeten naar Illinois reizen voor een telehealth of persoonlijk bezoek aan een zorgverlener en vervolgens de medicatie ophalen bij een gezondheidscentrum in de staat.

See also  2 dead, 9 injured without arrests after 12 hours of gun violence in DC

De massale toestroom van patiënten buiten de staat heeft vooral de zorgverleners in het zuiden van Illinois zwaar getroffen, deels omdat deze regio slechts twee abortusklinieken heeft. Voor sommige patiënten in verschillende staten in het Midwesten en Zuiden zijn dit de dichtstbijzijnde abortusaanbieders voor honderden kilometers.

“Illinois is een eiland van reproductieve gezondheidszorg in de regio; Zuid-Illinois is als een micro-eiland in die regio, alleen maar omdat we maar met twee zijn, ‘zei Gilmore. “De concentratie van patiënten versus capaciteit is gewoon heel anders. Dat is wat we beleidsmakers proberen te helpen begrijpen, in termen van de dringende behoefte aan capaciteit downstate. Omdat onze realiteit zo anders is.”

Er zijn ongeveer twee dozijn abortusklinieken in Illinois, hoewel de meeste zich in de omgeving van Chicago bevinden. Elf van de 102 provincies in Illinois hebben ten minste één abortusaanbieder; in vijf van die provincies zijn alleen medicamenteuze abortussen beschikbaar, die beperkt zijn tot vroege zwangerschappen.

Een nieuwe kliniek in het zuiden van Illinois wordt naar verwachting deze maand geopend in Carbondale. Choices Memphis Center for Reproductive Health kondigde onlangs plannen aan om de kliniek te openen, in de nasleep van strenge abortusbeperkingen in Tennessee. De nieuwe abortusaanbieder zal ongeveer drie uur rijden van Memphis en Nashville zijn.

In 2019 opende het Planned Parenthood-filiaal in St. Louis een kliniek in Fairview Heights, net over de grens met Missouri. Hope Clinic in Granite City, op slechts een paar kilometer van St. Louis, biedt ook abortussen in dat gebied.

In januari werd het Regionale Logistieke Centrum in de Fairview Heights-kliniek geopend als een aangewezen one-stop callcenter waar reizende patiënten hulp kunnen krijgen bij het boeken van accommodatie, het coördineren van vervoer, het vinden van kinderopvang en toegang krijgen tot fondsen om de procedure te helpen betalen. Het centrum wordt gezamenlijk beheerd door Hope Clinic en Planned Parenthood van de St. Louis Region.

Middagbriefing

Middagbriefing

Dagelijks

De beste verhalen van de redactie van UKTN, elke middag in je inbox bezorgd.

Net zoals het aantal patiënten buiten de staat in de klinieken van Planned Parenthood of Illinois aanzienlijk is gestegen, zijn de oproepen naar het Regionale Logistieke Centrum ook toegenomen na de uitspraak van het Hooggerechtshof.

In mei ontving het centrum 648 telefoontjes van patiënten; in juni steeg het aantal oproepen tot meer dan 1.100. Medio juli bedroeg het aantal telefoontjes 886 en tegen het einde van de maand zou dit naar verwachting stijgen tot 1.600, zei Gilmore.

Ze voegde eraan toe dat sinds het einde van Roe, de Fairview Heights-kliniek een toename van ongeveer 52% heeft gezien in het aantal abortussen na een zwangerschapsduur van meer dan 15 weken.

“In ieder geval in ons gezondheidscentrum zien we de gevolgen van abortusverboden, die mensen later tot zwangerschap dwingen”, zei ze.

Gilmore voegde eraan toe dat het uitstellen van de zorg – en het gevoel van onzekerheid na Roe – bijdraagt ​​​​aan de stress van de patiënt.

“Zodra ze erachter komen dat ja, je hier een abortus kunt krijgen, zijn we hier om te helpen, ze zijn opgelucht,” zei ze. “Omdat ze door een systeem navigeren in een post-Roe-realiteit en dat kan heel eng zijn. Veel van hen zijn afgewezen door aanbieders en hebben echt op zoek moeten gaan naar een plek om te landen.”

[email protected]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here