Corruptie, contant geld en bekentenissen: wie zijn de hoofdverdachten in het Qatargate-schandaal?

0
35

Onderzoeken naar Qatargate – het corruptieschandaal dat momenteel het Europees Parlement overspoelt – namen deze week een spectaculaire wending toen een van de hoofdverdachten dinsdag zei samen te werken met de Belgische autoriteiten. Nieuwe onthullingen zullen naar verwachting onderzoeken versnellen en andere verdachten verder betrekken.

Toen de Belgische autoriteiten op 9 december 2022 20 invallen deden in 19 panden in Brussel, was voormalig EP-lid voor Italië Pier Antonio Panzeri een van de eersten die werd gearresteerd voor zijn rol bij vermeende corruptie binnen de hoogste zetel van de Europese democratie.

Deze week zei de 67-jarige Panzeri onverwachts dat hij zal meewerken aan Belgische politieonderzoeken en zal onthullen wat hij weet over beschuldigingen van corruptie, witwassen van geld en georganiseerde misdaad onder parlementsleden, assistenten en lobbyisten in het Europees Parlement.

Panzeri-onthullingen zullen ook een onmiskenbare impact hebben op drie andere hoofdverdachten in de zaak: een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement, de Griekse socialiste Eva Kaili; haar levenspartner en parlementair medewerker van een Italiaans EP-lid, Francesco Giorgi; en Niccolo Figa-Talamanca, de Italiaanse secretaris-generaal van de ngo No Peace Without Justice.

Samen met Panzeri zitten de drie sinds hun arrestatie vast op beschuldiging van onder meer deelname aan een criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld.

>> ‘Qatargate zal de geschiedenis ingaan als het grootste en meest schadelijke politieke schandaal’

De kern van de beschuldigingen zijn beweringen dat de vier hoofdverdachten – en een web van andere spelers – grote hoeveelheden geld hebben ontvangen van Qatar en Marokko in ruil voor het beïnvloeden van politieke beslissingen. Zowel Qatar als Marokko ontkennen de aantijgingen resoluut.

UKTN onderzoekt de hoofdrolspelers die worden onderzocht in het Qatargate-schandaal.

Pier Antonio Panzeri

Na 15 jaar als lid van het Europees Parlement te hebben gewerkt, richtte Panzeri in 2019 de mensenrechten-ngo Fight Impunity op, die hem – volgens het Belgische onderzoek – in staat stelde contacten die hij tijdens zijn tijd als politicus had opgedaan, te gebruiken om een ​​profiel op te bouwen als lobbyist die namens Qatar werkt .

Na de arrestatie van Panzeri op 9 december ontdekte de Belgische politie € 600.000 contant geld opgeslagen in zijn huis in Brussel en € 17.000 in zijn ouderlijk huis in Calusco d’Adda, in Lombardije.

Panzeri en zijn familie “bezaten ook aanzienlijke activa, waaronder gedeelde bankrekeningen en onroerend goed, die niet alleen konden worden verantwoord door het inkomen van een EP-lid dat 10 jaar in functie was”, aldus het Italiaanse dagblad Corriere della Sera, op 22 december.

Panzeri’s beslissing deze week om zijn schuld te erkennen en samen te werken met de politie is een grote zegen voor het onderzoek. De Belgische krant Le Soir, die als eerste verslag deed van het Qatargate-schandaal, noemde hem “een menselijke bom voor waarheid en gerechtigheid”.

See also  Nurse strike ends at two New York City hospitals

Zijn medewerking brengt ook persoonlijke voordelen met zich mee, waaronder het verkorten van zijn gevangenisstraf tot een “beperkte” straf, die volgens zijn advocaat Laurent Kennes aan UKTN was onderhandeld om niet langer dan een jaar te duren en een voorwaardelijke straf met een elektronische tag op te nemen.

>> Verdachte leider in EU-graftsonde snijdt deal voor lichtere straf

“Hij wil open zijn, hij wil een licht aan het einde van de tunnel zien”, vertelde zijn advocaat aan de Franse zender RTBF, eraan toevoegend dat Panzeri “toegegeven heeft dat hij een van de leiders was van een criminele organisatie… met banden met Qatar en Marokko”.

In dit hand-outbestand is een foto gemaakt en vrijgegeven op 26 maart 2019 door het Europees Parlement waarop de Italiaan Pier Antonio Panzeri aan het woord is tijdens een plenaire sessie in Straatsburg. © Marc Dossmann, UKTN

Eva Kali

Een eerste zoektocht naar Kaili’s vader – die inmiddels is vrijgelaten – resulteerde in rechercheurs die hem betrapten toen hij probeerde te vluchten met een koffer vol met honderdduizenden euro’s. Het feit dat hij op heterdaad werd betrapt – op heterdaad betrapt – zorgde ervoor dat zijn dochter de diplomatieke onschendbaarheid verloor die haar als lid van het Europees Parlement was toegekend. Een daarop volgende huiszoeking in haar appartement in Brussel bracht zakken met bankbiljetten ter waarde van 150.000 euro aan het licht.

Kaili, die op 29-jarige leeftijd het jongste parlementslid ooit van Griekenland werd, is sindsdien beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld, en zit nog steeds vast in politiehechtenis.

Sinds haar arrestatie heeft Kaili consequent geprotesteerd tegen haar onschuld, waarbij haar advocaat, Michalis Dimitrakopoulos, zei dat ze “geen kennis had van het bestaan” van de zakken met geld die in haar appartement werden gevonden. In plaats daarvan heeft ze met de vinger gewezen naar haar partner Francesco Giorgi en hem ervan beschuldigd “haar vertrouwen te hebben geschonden”.

Voorafgaand aan haar betrokkenheid bij het schandaal, werd Kaili in 2014 gekozen in het Europees Parlement, bekleedde ze haar zetel bij de verkiezingen van 2019 en werd ze een van de vice-presidenten van de organisatie in 2022. Sinds haar arrestatie is ze ontdaan van haar vice-presidentschap.

Slechts een paar dagen nadat het WK 2022 eind november van start ging, sprak Kaili in het Europees Parlement ter verdediging van Qatar, het gastland dat tijdens het toernooi onder de loep was genomen wegens schendingen van de mensenrechten. Ze zei dat het land een “leider op het gebied van arbeidsrecht” was en spotte met suggesties die Qatar had gebruikt om corrupte methoden te gebruiken om het recht te verwerven om het toernooi te organiseren.

Vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Griekse socialiste Eva Kaili, die centraal staat in het onderzoek, is hier te zien in het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk, op 22 november 2022.
Vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Griekse socialiste Eva Kaili, die centraal staat in het onderzoek, is hier te zien in het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk, op 22 november 2022. © Hand-out via REUTERS, Europese Unie 2022

Francesco Giorgi

Francesco Giorgi wordt door Belgische kranten omschreven als een “hoofdverdachte” in het onderzoek en zit momenteel al vijf weken vast door de politie. Hij is de partner van Eva Kaili en de parlementaire assistent van het Italiaanse parlementslid Andrea Cozzolino. Daarvoor was hij de assistent van medeverdachte Panzeri, waarbij het tweetal samen de ngo Fight Impunity oprichtte.

See also  Man shot dead at East Chicago gas station

Sinds hun arrestatie is er een onderzoek ingesteld naar de gezamenlijke bankrekening van Giorgi en Kaili in Griekenland, evenals 7.000 m2 land dat het paar kocht met behulp van de rekening op het eiland Paros.

Op 22 december meldde Reuters dat twee verdachten in verband met de zaak van Giorgi hadden toegegeven steekpenningen van Qatar te hebben aanvaard in ruil voor het beïnvloeden van besluiten van het Europees Parlement met betrekking tot de Golfstaat.

Tijdens onderzoeken heeft Giorgi naar verluidt twee EP-leden met wie hij banden heeft, beschuldigd van hun eigen betrokkenheid bij het corruptieschandaal: Marc Tarabella en Andrea Cozzolino.

Deze ongedateerde foto toont de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili (R) en haar partner Francesco Giorgi, een parlementair assistent bij de Socialisten en Democraten-groep van het Europees Parlement, beiden betrokken bij een corruptieonderzoek waarbij WK-gastland Qatar betrokken is, wandelend in een noordelijke buitenwijk van Athene.
Deze ongedateerde foto toont de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili (R) en haar partner Francesco Giorgi, een parlementair assistent bij de Socialisten en Democraten-groep van het Europees Parlement, beiden betrokken bij een corruptieonderzoek waarbij WK-gastland Qatar betrokken is, wandelend in een noordelijke buitenwijk van Athene. © Eurokinissi, STR, UKTN

Niccolò Figa-Talamanca

De Italiaanse staatsburger Niccolo Figa-Talamanca werd op 9 december ook gearresteerd en vijf dagen vastgehouden, voordat hij werd vrijgelaten met een elektronische tag. Dit besluit is sindsdien echter teruggedraaid en sinds 27 december zit Figa-Talamanca in voorarrest in afwachting van zijn proces.

Figa-Talamanca is het hoofd van de ngo No Peace Without Justice, opgericht door de Italiaanse politica en voormalig Europarlementariër Emma Bonino en richt zich op mensenrechtenkwesties en de rechtsstaat. De organisatie wordt verdacht van het doen van betalingen aan leden van het Europees Parlement en deelt ook kantoren met Fight Impunity, de ngo die is opgericht door Panzeri en Giorgi.

Marc Tarabella

Toen op 10 december het huis van het Belgische EP-lid Marc Tarabella door de politie werd doorzocht, werd er geen contant geld gevonden, maar werden zijn telefoon en laptop in beslag genomen.

Op 13 december schorste de Belgische Socialistische Partij Tarabella’s lidmaatschap tijdens het onderzoek, ook al protesteerde hij tegen zijn onschuld. “Ik hoef me nergens voor te schamen en ik zal beschikbaar zijn op verzoek van de rechterlijke macht”, zei hij tegen de toezichtscommissie van de partij.

Minder dan een maand later, op 2 januari, vaardigde het Europees Parlement op verzoek van de Belgische autoriteiten noodmaatregelen uit om Tarabella’s parlementaire onschendbaarheid op te heffen.

See also  Employers are obligated to medically examine workers for "hazardous activities"... periodically

Volgens de Belgische krant L’Écho beweert Panzeri Tarabella meer dan € 120.000 in contanten te hebben gegeven in meerdere termijnen als betaling voor hulp bij problemen met Qatar; een claim die Tarabella ontkent. “Of het nu gaat om geschenken of contant geld, meneer Tarabella heeft niets ontvangen”, vertelde zijn advocaat, Maxim Töller, op 17 januari aan UKTN.

De Belgische politicus heeft echter toegegeven dat hij in februari 2020 een door Qatar betaalde reis heeft gemaakt, die hij niet heeft aangegeven aan het parlement.

“Hij was uitgenodigd… voor een conferentie”, vertelde Töller aan de Belgische zender RTL. “Hij lost alle problemen op. Er is niets illegaals aan een door een organisatie betaalde reis maken.” Zijn advocaat zei dat Tarabella in Qatar naar de bouw van stadions ging kijken en vroeg om arbeiders te ontmoeten.

In november sprak Tarabella in het Europees Parlement over de “positieve evolutie” van de mensenrechten in Qatar.

Lid van het Europees Parlement Marc Tarabella verlaat het hoofdkantoor van de Socialistische Partij na een waakzaamheidscommissie na de beschuldigingen in verband met de corruptiezaak in Qatar in Brussel, België op 13 december 2022.
Lid van het Europees Parlement Marc Tarabella verlaat het hoofdkantoor van de Socialistische Partij na een waakzaamheidscommissie na de beschuldigingen in verband met de corruptiezaak in Qatar in Brussel, België op 13 december 2022. © Valeria Mongelli, UKTN

Andrea Cozzolino

Een tweede Italiaans EP-lid, Andrea Cozzolino, zou ook bij het schandaal betrokken zijn door zijn omgang met zijn parlementaire assistent Giorgi.

Sinds zijn arrestatie heeft Giorgi Cozzolino als verdachte genoemd en hoewel het EP-lid nog niet is aangeklaagd, zal het Europees Parlement in februari beslissen of zijn parlementaire onschendbaarheid in verband met het schandaal moet worden opgeheven.

De Napolitaan, die in 1962 werd geboren, wordt door de Belgische pers ook beschreven als iemand die “heel dicht bij” Panzeri staat van wie hij in 2019 de rol van voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Maghreb-landen overnam.

Cozzolino heeft gezegd dat hij een privéhoorzitting wil met de Commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement “waar hij zijn totale onschuld zal bevestigen en alle vragen zal beantwoorden”.

Zijn advocaten hebben ontkend dat hij betrokken is bij het schandaal. “De eis van de Belgische autoriteiten aan het Europees Parlement om zijn parlementaire onschendbaarheid op te heffen, is een hypothese in het onderzoek die onze cliënt niet eens lijkt aan te gaan, aangezien niets en niemand hem rechtstreeks bij corruptie betrekt”, aldus zijn juridische team.

De Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten van het Europees Parlement schorste op 12 december Cozzolino uit zijn rol als coördinator en vier dagen later schortte ook de Italiaanse Democratische Partij zijn lidmaatschap op “als een preventieve maatregel” om het imago van de partij te beschermen totdat de Qatargate-onderzoeken zijn afgerond.

Luca Visentini

De Italiaan Luca Visentini, hoofd van de International Trade Union Confederation, gaf op 20 december toe dat hij een contante betaling van ongeveer € 50.000 had ontvangen van Fight Impunity, de NGO onder leiding van Panzeri.

Visentini beweert dat de betaling geen poging tot corruptie was of een poging van Qatar om invloed te verwerven. In plaats daarvan zegt hij dat hij de “contante gift” accepteerde vanwege het “non-profit karakter” en de “kwaliteit van de donor”. Visentini voegde eraan toe: “Niemand vroeg me iets en ik vroeg niets terug, en er werden geen voorwaarden gesteld aan de donatie.”

“Als ik gecorrumpeerd was of een corrupte man was, zou mijn politieke kijk duidelijk gunstig zijn geweest voor Qatar, maar de afgelopen dagen had ik verklaard dat de hervormingen in het land totaal ontoereikend waren”, zei hij tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. gearresteerd en vrijgelaten door de politie.

Visentini is sindsdien geschorst uit zijn functie bij het Internationaal Verbond van Vakverenigingen en moet de autoriteiten informeren als hij van plan is buiten de EU te reizen.

Dit artikel is aangepast van het origineel in het Frans.

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here