De dood van een gezin dat probeert de Amerikaanse grens over te steken, heeft anderen niet afgeschrikt – en meer nemen het risico | UKTN-nieuws

0
18

Bijna een jaar nadat een familie uit India doodvroor nabij de internationale grens in het zuiden van Manitoba, nemen soortgelijke gevallen toe van mensen die naar de VS lopen, maar het gaat om mensen uit een ander land.

Sinds de tragische dood van de familie Patel in januari 2022 is het aantal maandelijkse incidenten aan de andere kant van de internationale grens van Manitoba gestegen van acht naar dertig in november, de meest recente maand waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn van de Amerikaanse douane en grensbewaking. Dat is vergelijkbaar met het aantal dat vóór de COVID-19-pandemie werd gezien.

De dood van de driejarige Dharmik Patel; zijn 11-jarige zus, Vihangi Patel; en hun ouders, de 37-jarige Vaishali Patel en de 39-jarige Jagdish Patel, zetten de schijnwerpers op mensensmokkeloperaties waarbij Indiase migranten Canada als tussenstop gebruikten voordat ze illegaal naar het zuiden trokken.

See also  What time does 'That '90s Show' premiere on Netflix?

Maar een groeiend deel van de mensen die betrapt worden op het oversteken van de grens, komt nu uit Mexico. In november waren Mexicanen goed voor bijna driekwart van de incidenten in de Grand Forks-sector.

Het aantal Mexicanen dat de oversteek naar Canada maakt om asiel aan te vragen, is de laatste tijd ook gestegen, aangezien velen hun huizen ontvluchten op zoek naar werk en veiligheid. Maar de statistieken laten zien de meeste aanvragers uit dat land worden afgewezen.

See also  Florida woman accused of defrauding Holocaust survivor of $2.8 million in romance scam

Terwijl vliegen naar Canada alleen al om terug naar de VS te lopen een lange reis is, zeggen sommigen dat het om verschillende redenen steeds gebruikelijker wordt.

En in twee recente zaken waarbij Mexicaanse migranten Noord-Dakota binnenliepen, ontdekten de autoriteiten de vermeende smokkelaars voordat hun reizen voltooid waren. Gerechtelijke documenten onthulden hoe die reizen de Patels weerspiegelden – en de manieren waarop ze anders uitpakten.

Minder hindernissen, meer wanhoop

Een voorstander zei dat de toename van Mexicanen die de noordgrens van de VS oversteken, deels te wijten kan zijn aan verhoogde veiligheidsmaatregelen langs de zuidgrens van het land en een strenger detentiesysteem voor degenen die de afgelopen jaren zijn betrapt op pogingen om over te steken.

See also  Scientists say California's rain won't solve decades of drought

“De Mexicaanse grens met de VS is al tientallen jaren gemilitariseerd… Het verbaast me niet dat mensen andere manieren proberen om aan te komen.” [in] de VS’, zegt Maru Mora Villalpando, een gemeenschapsorganisator en oprichter van La Resistencia, een basisorganisatie die werkt met gedetineerde migranten in de staat Washington.

Die veranderingen maakten het moeilijker om bepaalde delen van de zuidelijke grens over te steken, zei ze, waardoor mensen gedwongen werden om in plaats daarvan door gevaarlijke delen van de woestijn te reizen – of hun geluk in het noorden te beproeven.

Gemeenschapsorganisator Maru Mora Villalpando zegt dat ze niet verrast is om te horen dat meer mensen de VS proberen binnen te komen door de noordgrens over te steken, gezien de toegenomen veiligheidsmaatregelen langs de zuidgrens in de afgelopen jaren. (Ted S. Warren/The UK Time News)

De toename van noordelijke overtochten kan ook deels aan Canada te danken zijn het opheffen van een visumplicht voor Mexicaanse reizigers in 2016, zei Kathryn Siemer, waarnemend patrouilleagent die de leiding had over het Pembina Border Patrol-station in North Dakota.

“Ik denk dat we nog steeds enkele van de gevolgen daarvan zien, waar het gemakkelijker is om naar Canada te vliegen en vervolgens de Verenigde Staten binnen te gaan, in plaats van te proberen naar het noorden te komen via de Mexicaanse grens”, zei Siemer.

KIJK | Autoriteiten hebben afgelopen herfst ongeveer 40 mensen opgepakt bij de grens tussen Canada en de VS:

Aantal illegale grensoverschrijdingen naar de VS neemt toe

Amerikaanse grensbeambten melden een toename van illegale grensoverschrijdingen, waarbij autoriteiten steeds meer migranten onderscheppen en smokkeloperaties uitvoeren.

Matthew Dearth, een Grand Forks-advocaat die een vermeende smokkelaar vertegenwoordigt die is aangeklaagd in verband met een van de meest recente zaken in North Dakota, zei dat meer mensen wanhopig genoeg worden – aangezien de Amerikaanse regering niet optreedt over immigratiehervorming — om mogelijk zware strafrechtelijke sancties te riskeren voor hun visie op een betere toekomst.

“Ze gaan alles doen wat ze kunnen om de Verenigde Staten binnen te komen. Omdat ze hier familieleden hebben. Ze hebben hier kansen. Het is veilig”, zei Dearh, die oorspronkelijk uit Winnipeg komt.

Een roep om hulp

De cliënt van Dearth wordt aangeklaagd in verband met een vermoedelijke smokkeltocht die eindigde nadat het busje van de man vast kwam te zitten in de sneeuw in Cavalier, een stad in North Dakota net ten zuiden van de internationale grens, op weg naar het ophalen van een groep migranten, een Vermeend document van de Amerikaanse rechtbank dat medio november is ingediend.

De cliënt van Dearth en de andere man die in de zaak werd aangeklaagd, liepen vervolgens ongeveer een half uur in de vroege ochtend van 17 november 2022, voordat ze de migranten ontmoetten, volgens de beëdigde verklaring die op 18 november 2022 in de Verenigde Staten is ingediend. Staten rechtbank in Noord-Dakota.

Net zoals toen de familie Patel probeerde de grens over te steken, maakten vriestemperaturen, sneeuw en wind het een moeilijke reis.

Er waren ook twee jonge kinderen – in dit geval van vier en negen jaar oud – onder de groep, volgens de beëdigde verklaring geschreven door een officier van de grenspolitie die bij de zaak betrokken was. Maar deze keer besloot iemand om hulp te roepen.

Een veld bedekt met sneeuw drijft op een zonnige winterdag.
Agenten van de Amerikaanse grenspolitie zien een toename van illegale overtochten in gebieden nabij de grens tussen Canada en de VS in Manitoba. (Karen Pauls/UKTN)

In dit afgelegen deel van het land is dat niet altijd mogelijk, zegt Siemer, agent van de grenspolitie. Mobiele telefoontorens zijn zeldzaam en hoge sneeuwverstuivingen kunnen het gemakkelijk maken om in het donker te verdwalen.

“Als je hier langer dan 20 minuten bent, en degene waarvan je dacht dat hij je zou komen ophalen, is er niet omdat ze vast kwamen te zitten of niet kwamen opdagen, dan sta je er alleen voor en is het erg gevaarlijk.” ze zei.

Na die oproep om hulp in november arriveerde een hulpsheriff en vond negen mensen gekleed in zware winterkleding. Ze vroegen agenten om hen naar een hotel te brengen, wat verdachtmakingen rond smokkel opriep. De groep gaf later toe dat ze illegaal in het land waren, beweerde de beëdigde verklaring.

Geen van de aantijgingen tegen de cliënt van Dearth, die een Amerikaans staatsburger is, of zijn medeverdachten zijn bewezen in de rechtbank. De man uit Georgië pleitte niet schuldig aan samenzwering om mensen over de grens te smokkelen, waarop een maximumstraf van tien jaar gevangenisstraf staat.

Financiële ellende

Dearth zei dat er een algemene misvatting bestaat dat grenssmokkel alleen wordt uitgevoerd door georganiseerde misdaadgroepen die op zoek zijn naar geld.

Soms wordt het gedaan door mensen die zelf de oversteek hebben gemaakt en vrienden of familie proberen te helpen een beter leven op te bouwen. Andere keren hebben mensen “pech” en hebben ze het geld nodig, zei hij.

De beëdigde verklaring beweert dat de cliënt van Dearth de autoriteiten vertelde dat hij samen met zijn medeverdachte in de bouw werkte, en dat hij zo voor het eerst het aanbod kreeg om extra geld te verdienen door mensen de VS binnen te smokkelen.

Een man in pak poseert in een advocatenkantoor.
Matthew Dearth is advocaat in Grand Forks en vertegenwoordigt een man die is aangeklaagd in verband met een van de meest recente smokkelzaken in North Dakota. (Warren Kay/UKTN)

Terwijl hij het eerst afwees, beweerde de beëdigde verklaring dat hij van gedachten was veranderd na een scheiding en financiële problemen.

De beëdigde verklaring beweert ook dat de man zei dat hij en zijn medeverdachte in september en oktober vier andere groepen over dezelfde grens hadden gesmokkeld en ze hadden afgezet op vooraf afgesproken plekken langs de snelweg.

Hij zei dat hij doorgaans tussen de $ 500 en $ 1.000 per persoon verdiende, en dat zijn medeverdachte degene was die de regelingen trof, beweerde de beëdigde verklaring.

Een begraafplaatsbijeenkomst

In een zaak vorige maand pleitten twee smokkelaars schuldig nadat een van hen zich in een greppel had verstopt toen agenten van de grenswacht hun pick-up vol migranten stopten rond een begraafplaats in de buurt van Neche, een andere gemeenschap in North Dakota aan de internationale grens.

De Park Center Cemetery is omgeven door pijnbomen en kilometers ver zichtbaar als het weer meewerkt. Het was onlangs de locatie geweest van andere “illegale binnenkomstactiviteiten” toen agenten op 2 december 2022 een vrachtwagen de Amerikaanse kant van de grens zagen naderen onder dekking van de duisternis, volgens een beëdigde verklaring ingediend op 5 december 2022, in de Districtsrechtbank van de Verenigde Staten in North Dakota.

De desolate plek ligt mijlenver verwijderd van boerderijen of huizen aan de kant van de VS, en nabijgelegen kreken – sommige bevroren, sommige nog stromend – slingeren door de velden van boeren.

Een rood bord met de tekst 'Park Center Cemetery' staat hoog in een besneeuwd veld op een donkere nacht.
Mensen die illegaal de VS proberen binnen te komen door vanuit Manitoba de internationale grens over te steken, hebben elkaar in het donker ontmoet op de Park Center Cemetery in North Dakota, zo beweren de autoriteiten. (Karen Pauls/UKTN)

Agenten zeiden in de beëdigde verklaring van die avond dat ze een ander voertuig aan de Canadese kant zagen stoppen, en een groep stapte uit en liep naar de begraafplaats en stapte toen in de vrachtwagen.

Toen agenten de vrachtwagen aan de kant hielden, stapte een van de inzittenden – Juan Pablo Huerta-Ramos, later aangeklaagd als smokkelaar – uit en rende weg. Hij werd later gevonden terwijl hij zich verstopte in een nabijgelegen sloot vol met gras en sneeuw, aldus de beëdigde verklaring.

Alle negen mensen in de vrachtwagen, onder wie de smokkelaars Huerta-Ramos en Martin Loyo-Estrada, gaven later toe dat ze illegaal Mexicaans staatsburger waren in de VS.

Een gebroken been, een gezin in Winnipeg

In een interview na zijn arrestatie zei Loyo-Estrada dat hij ongeveer negen jaar in Californië had gewoond en tuinarchitect was geweest totdat hij door een gebroken been niet meer kon werken. Een vriend uit Mexico bracht hem vervolgens in contact met iemand die hem werk aanbood om mensen over de grens te smokkelen.

Loyo-Estrada zei dat die onbekende persoon hem verschillende keren belde om hem aanwijzingen te geven tijdens zijn reis van Los Angeles naar Cavalier, waarbij hij ook Uber-ritten en hotels gebruikte terwijl hij stopte in Minneapolis en Grand Forks.

De weinige details die onderzoekers onthulden over de reis van de Patels na aankomst in Canada soortgelijke elementen bevatten – in verschillende hotels verblijven en een ride-sharing-service gebruiken om door de Greater Toronto Area te reizen.

Jagdish Patel, links; zoon Dharmik; vrouw Vaishali en dochter Vihangi worden getoond op deze familiefoto die op het moment van hun overlijden in januari aan de media werd vrijgegeven. (Vaishali Patel/Facebook)

Loyo-Estrada zei dat hij 1.000 dollar zou krijgen voor elke groep migranten waarmee hij werkte en dat hij zijn reiskosten zou vergoeden.

Huerta-Ramos vertelde agenten dat hij ook in Californië woonde en van Los Angeles naar North Dakota was gereisd om zijn vrouw en dochter, die in Winnipeg zouden zijn, naar binnen te smokkelen. Hij zei dat zijn vrouw hem een ​​telefoonnummer had gegeven van iemand die Antonio heette en die hij ermee instemde om $ 2.000 te betalen om zijn gezin te helpen oversteken.

Hij zei dat hij twee van Antonio’s medewerkers had ontmoet voor de luchthaven van Fargo en met hen naar een Mexicaans restaurant was gegaan, waar hij werd gebeld door Antonio die hem vertelde dat zijn familie al in Californië was – en vroeg of hij wilde helpen met het smokkelen van een andere groep toch over de grens.

Beide mannen pleitten schuldig aan samenzwering om illegale vreemdelingen te vervoeren en zonder toestemming opnieuw de VS binnen te komen nadat ze eerder waren gedeporteerd.

Een jaar later blijven er vragen

Hoewel er een jaar is verstreken sinds de dood van Dharmik, Vihangi, Vaishali en Jagdish Patel, zijn veel details over hun reis nog onbekend.

Onderzoekers hebben nog geen details over vrijgegeven van wie ze denken dat ze beschut en gependeld zijn de Patels rond de Greater Toronto Area voordat ze naar Manitoba reisden om de grens over te steken.

En het is nog steeds onduidelijk, zelfs voor de politie, wat er gebeurde na 15 januari 2022, toen de familie hun hotel in de omgeving van Toronto verliet, totdat hun lichamen vier dagen later werden ontdekt.

Het is echter duidelijk dat ze op een gevaarlijke reis zijn gestuurd – en het is het soort verhaal dat migrantenadvocaat Mora Villalpando te vaak hoort, aangezien velen die niet kunnen wachten op veranderingen in het Amerikaanse immigratiesysteem, gedwongen worden risico’s te nemen om Daar.

“Wat het ons vertelt, is dat de VS alleen maar het gevaar vergroten voor mensen die proberen te komen”, zei ze.

“Als je tientallen jaren opzettelijk een trechter naar een gevaarlijk pad door de woestijn hebt gemaakt, betekent dat dat je niet om mensen geeft.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here