Familie van Amerikaan gevangengenomen door Venezuela smeekt regering Biden om hem naar huis te brengen

0
98

TDe familie van een man uit Los Angeles die eerder dit jaar in Venezuela werd vastgehouden, doet publiekelijk een beroep op de Amerikaanse regering om zijn vrijlating te verzekeren, uit angst dat hij voor lange tijd vastgehouden kan worden als politiek onderhandelingsmiddel.

Eyvin Hernandez, een 44-jarige advocaat en pleitbezorger van strafrecht in LA, werd op 31 maart opgepakt door Venezolaanse veiligheidstroepen nabij de grens tussen Colombia en Venezuela en wordt beschuldigd van “strafrechtelijke associatie” en “samenzwering”, zegt zijn familie.

Hernandez staat in Californië bekend om zijn jarenlange werk als openbare verdediger van beklaagden met een laag inkomen en zijn mentorschap van nieuwe advocaten en studenten.

“Ik smeek de Amerikaanse regering om iets voor mijn zoon te doen”, smeekte Ana Sandoval, de moeder van Hernandez, in tranen. “Ik en mijn hele familie zijn er kapot van. Mijn zoon is een eerlijke man. Hij heeft geen misdaad begaan.”

Hernandez was op vakantie in Colombia en vergezelde een Venezolaanse vriend naar de grens toen hij werd gearresteerd in de buurt van de stad Cúcuta en later naar een militaire contraspionage-opslagplaats in Caracas werd gebracht, volgens zijn familie, die zegt dat hij niet van plan was Venezuela binnen te komen.

Terwijl hij in het buitenland was, had Hernandez zijn familie regelmatig op de hoogte gehouden, hen laten weten dat het goed met hem ging en zijn ouders dagelijks welterusten, zei de familie. Maar dagen voordat hij naar huis zou komen, stopte hij met contact met hen opnemen of reageren op berichten.

Terwijl de dagen verstreken zonder contact, nam het gezin contact op met ziekenhuizen en wetshandhavers in Colombia en liet de autoriteiten zijn Airbnb bezoeken, waar ze zijn bezittingen vonden achtergelaten. “Ik kon geen informatie vinden en ik had beelden in mijn hoofd om zijn lichaam te identificeren”, zei zijn broer, Henry Martinez.

Hernandez, afgebeeld met zijn neven, gebruikte zijn rechtenstudie om te pleiten voor de rechten van kwetsbare mensen in LA. Foto: met dank aan de familie van Eyvin Hernandez

Uiteindelijk kreeg Martinez een WhatsApp-bericht van een openbare verdediger in Venezuela waarin stond dat zijn broer in hechtenis was. Na ongeveer 50 dagen kreeg Martinez ook een telefoontje van zijn broer, die zei dat hij wachtte op een hoorzitting.

Hernandez kan 16 jaar gevangenisstraf krijgen en is een van de ten minste drie Amerikanen die dit jaar door Venezuela werden vastgehouden, volgens de UK Time News, die zei arrestatierapporten te hebben gezien.

Zijn familie smeekt de regering van Biden om zijn terugkeer te vergemakkelijken.

“Hij is hier geliefd en hij is waardevoller voor de wereld als hij vrij is en pleit voor gerechtigheid voor de Latino-gemeenschap en gemarginaliseerde mensen in Los Angeles dan dat hij wordt vastgehouden”, zei zijn broer. “We hopen gewoon dat hij in orde is.”

Van El Salvador tot rechtenstudie in de VS

Hernandez werd geboren in El Salvador in 1978 aan de vooravond van de burgeroorlog in dat land, en zijn familie vluchtte naar Los Angeles toen hij ongeveer drie jaar oud was. Hij groeide op in een volksbuurt in South Central LA, zijn moeder werkte als schoonmaakster en oppas en zijn vader als cateraar.

Toen vrienden en neven hem vroegen om op de middelbare school rond te hangen, ‘zei hij altijd: ‘Ik kan niet, ik moet studeren’, en hij studeerde veel’, herinnert zijn moeder zich.

Hernandez werd toegelaten tot de Universiteit van Californië, Los Angeles, waar hij een graad in natuurkunde en wiskunde behaalde voordat hij in 2005 afstudeerde aan de rechtenstudie van de UCLA. verdediger, zodat hij de gemeenschap kan helpen’, zei ze.

Gladdys Uribe, een mentee van Hernandez aan de UCLA, beschreef hem als een “stille leider” toegewijd aan dienstbaarheid: “Hij werd altijd geleid door een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel en een ambitie om behoeftige, immigranten en kwetsbare bevolkingsgroepen te vertegenwoordigen. Een rechtenstudie was voor hem nooit de weg naar rijkdom of status, het ging er altijd om een ​​stem te zijn voor degenen die er geen hebben.” Ze voegde eraan toe: “Hij zou me vermoorden als ik dit zou zeggen, maar hij is echt de belichaming van de Amerikaanse droom.”

Bij UCLA drong hij aan op diversiteit: “Er is een enorm aantal Latino’s dat rechten gaat studeren, en hij zorgde ervoor dat ik me niet te geïsoleerd of overweldigd voelde”, zei Uribe.

vier mensen poseren voor een foto waarop mannen achterin staan ​​en een vrouw en een jonge man voor hen
Henry Martinez (rechtsboven) naast zijn broer Eyvin Hernandez, en met hun moeder, Ana Sandoval, en een andere broer. “Mijn zoon is een eerlijke man. Hij heeft geen misdaad begaan’, zei Sandoval. Foto: met dank aan de familie van Eyvin Hernandez

Als openbare verdediger heeft Hernandez… vertegenwoordigde mensen die worstelen met dakloosheid, psychische aandoeningen en verslaving, en pleitte voor jongeren in het jeugdstelsel, zei Drew Havens, een collega. “Opgroeien in LA in de jaren tachtig en negentig en getuige zijn van raciale en sociale onrechtvaardigheden en politiegeweld, motiveerde hem om iets terug te doen voor zijn gemeenschap.”

Hij leidde tientallen nieuwe medewerkers op de afdeling op en was actief in de vakbond. “Hij is een vechter. Als hij het gevoel had dat zijn cliënten mishandeld werden, was hij erg luidruchtig’, zegt Traci Blackburn, een hoofdagent op kantoor.

Hernandez houdt ook van reizen en heeft in de loop der jaren tientallen landen bezocht, zei zijn familie. In maart nam hij vrijaf om naar Colombia te reizen en te werken aan een roman die hij heeft geschreven, geïnspireerd door de migratie van zijn familie, zei zijn broer.

Onterechte detenties een ‘wereldwijde dreiging’

Het is onduidelijk hoe of waarom Hernandez werd vastgehouden. De grens tussen Colombia en Venezuela heeft de afgelopen jaren een dramatische toename van gewapende conflicten te zien gegeven, en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het geclassificeerd als een gebied met een hoog risico waar Amerikanen worden bedreigd met detentie onder het regime van de autoritaire president Nicolás Maduro.

Een groep mensen poseren voor een grote gorilla-achtige figuur
Hernandez met zijn broer en nichtje op reis naar het Empire State Building in New York City. Hij houdt van reizen en nam in maart vrij om te werken aan een roman die hij aan het schrijven is. Foto: met dank aan de familie van Eyvin Hernandez

Begin maart waren hoge Amerikaanse functionarissen naar Venezuela gereisd voor zeldzame gesprekken met Maduro, een belangrijke verschuiving sinds de VS hun ambassade in Caracas in 2019 sloten en de regering-Trump sancties en een beleid van “maximale druk” aannam. Venezuela heeft vervolgens twee gevangengenomen Amerikanen vrijgelaten, en experts zeggen dat het erop lijkt dat het Witte Huis en Maduro probeerden de betrekkingen te verbeteren tijdens de Russische invasie van Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis.

Maar Hernandez en een andere Amerikaan werden kort daarna gearresteerd, in afzonderlijke incidenten. “De arrestaties komen op een moment dat gedetineerden worden gebruikt in de context van onderhandelingen tussen de landen om het beleid te wijzigen”, zegt Brian Fonseca, directeur van het Institute for Public Policy aan de Florida International University en een expert op het gebied van Venezuela. “Maar het zet de onderhandelingen verder onder druk op een moment dat de regering-Biden heeft aangegeven bereid te zijn om deel te nemen. En de VS moeten nadenken over hoe ze zich willen engageren, omdat ze niet willen inspireren tot meer arrestaties.”

Volgens de James Foley Foundation, een Amerikaanse organisatie die zaken volgt en families bijstaat, is er de afgelopen jaren een alarmerende toename van onrechtmatige detenties van Amerikanen over de hele wereld en in Venezuela.

“Dit is niet zomaar een burger of twee hier of daar, maar een wereldwijde bedreiging en een bedreiging voor ons buitenlands beleid, omdat het onze regering gegijzeld houdt”, zei Diane Foley, wiens zoon James, een journalist, werd ontvoerd en geëxecuteerd in Syrië in 2012. Ze zei dat de piek in het aantal gevallen deels te wijten zou kunnen zijn aan toegenomen rapportage, en voegde eraan toe: “Dit wordt een steeds complexer probleem. En wat nu beangstigend is, is dat het een bewuste tactiek van statelijke actoren lijkt te zijn.”

‘Hij probeert ons gerust te stellen’

De familie van Hernandez sprak zich uit dagen nadat de regering-Biden een deal aan Rusland had aangeboden om de gevangengenomen basketbalster Brittney Griner naar huis te halen.

Phil Gunson, een in Caracas gevestigde analist voor de International Crisis Group, een organisatie voor conflictpreventie, zei dat Amerikaanse interventie van cruciaal belang was voor Hernandez: “Als je eenmaal een gevangene bent van de Venezolaanse staat, wordt het erg ingewikkeld. Er is geen onafhankelijke rechterlijke macht of autoriteit waar je een beroep op kunt doen.”

Als Venezuela de gevallen van gedetineerde Amerikanen zou behandelen als onwettige binnenkomst, zou het land ze kunnen uitzetten, maar het land vervolgt veel serieuzere aanklachten, zei Gunson, eraan toevoegend dat sommige mensen maanden of jaren zonder proces kunnen worden vastgehouden, waardoor ze in feite worden afgewezen. in gijzelaars. Hoewel buitenlanders minder vaak worden gefolterd, zijn ze vaak ondervoed en wordt medische zorg in de gevangenis ontzegd.

De familie van Hernandez heeft contact met ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft contact opgenomen met zijn gekozen vertegenwoordigers in Californië, maar heeft beperkte reacties gekregen. De familie dringt er bij de VS op aan om hem formeel aan te merken als onterecht vastgehouden, waardoor de middelen via de speciale gezant voor gijzeling aan de zaak worden besteed.

Foley, wiens stichting Hernandez onafhankelijk heeft geclassificeerd als ten onrechte vastgehouden, zei dat het van vitaal belang was dat de VS dit voorbeeld zou volgen: “We hebben geconstateerd dat hoe langer mensen worden vastgehouden, hoe moeilijker het is.” Ze prees het recente uitvoeringsbevel van Biden om de inspanningen om onrechtmatige gevangenen naar huis te brengen te versterken en tegelijkertijd aan te dringen op aanhoudingen door sancties en andere straffen tegen mensen die verantwoordelijk zijn voor de detenties. “Families zijn wanhopig en ik denk dat de regering-Biden dit als een probleem erkent.”

Man die een baby op schoot voedt met een fles
Hernandez, afgebeeld met zijn neef, vertelde zijn familie tijdens een recent telefoontje uit detentie dat hij hoopte dat de speciale gezant van de VS voor gijzelzaken zijn zaak zou behandelen. Foto: met dank aan de familie van Eyvin Hernandez

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de arrestatie van Hernandez en zei: “We nemen onze inzet om Amerikaanse burgers in het buitenland te helpen serieus. We hebben contact met de familie en houden de situatie nauwlettend in de gaten.” De woordvoerder merkte op dat de VS hun reiswaarschuwingen voor Venezuela in juli hebben bijgewerkt, daarbij verwijzend naar het risico van arrestatie zonder eerlijk proces, en verklaarde: “Reis niet vanwege misdaad, burgerlijke onrust, slechte gezondheidsinfrastructuur, ontvoering en wees voorzichtiger in Venezuela vanwege terrorisme en onrechtmatige detenties.”

De Venezolaanse ambassade in de VS reageerde niet op vragen. Woordvoerders van de Californische senatoren Alex Padilla en Dianne Feinstein zeiden dat hun kantoren op de hoogte waren van de zaak, maar weigerden verder commentaar te geven. Het kantoor van congreslid Karen Bass reageerde niet op vragen.

De familie van Hernandez heeft het contact verloren met een eerste advocaat die contact had opgenomen, hoewel Hernandez onlangs een paar keer per week korte telefoontjes met zijn familie kon voeren. Tijdens een telefoongesprek met zijn broer deze week zei hij dat het goed met hem ging, maar hij smeekte de speciale gezant om zijn zaak op zich te nemen.

“Vanaf het moment dat ik wakker word tot het moment dat ik in slaap val, probeer ik erachter te komen wat de volgende stap is, wat we voor Eyvin kunnen doen,” zei zijn broer. Een van de moeilijkste dingen is om te leven met de angst dat een verkeerde beweging een negatieve impact kan hebben: “Ik draag de last van het nemen van deze beslissingen. Je moet de dobbelstenen gooien en hopen dat je de juiste beslissing maakt.”

Uribe, Hernandez’ bevriende rechtenstudie, die deel uitmaakt van een netwerk van aanhangers die vechten voor zijn vrijlating, zei dat ze hem een ​​handvol keren heeft gesproken sinds hij in de gevangenis zat: “Hij doet heel hard zijn best, zelfs tijdens zijn detentie, om voor zijn vrijlating te zorgen. ons en onze emoties, en hij doet zijn uiterste best om ons gerust te stellen, door te zeggen dat dit snel voorbij zal zijn en dat hij niet kan wachten om ons te zien en ons te knuffelen. En hij vroeg ons om voor zijn gezin te zorgen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here