‘Gestresste’ SOA-klinieken hebben moeite om de toename van apenpokkenpatiënten aan te pakken naarmate de Amerikaanse uitbraak groeit

0
135

Dr. Emily Drwiega van de University of Illinois Health en Maggie Butler, een geregistreerde verpleegster, bereiden apenpokkenvaccins voor in de non-profitkliniek Test Positive Aware Network in Chicago, Illinois, 25 juli 2022.

Eric Cox | Reuters

Dr. Ward Carpenter, mededirecteur van de gezondheidsdiensten van het LHBT-centrum in Los Angeles, zei dat de uitbraak van apenpokken in de VS erger is dan gedacht.

“We hebben het net zo druk, net zo gestrest en leven in net zoveel chaos als aan het begin van Covid”, zei hij.

Het LGBT-centrum in Los Angeles heeft zoveel personeel moeten verplaatsen om op de uitbraak te reageren dat het niet langer de capaciteit heeft voor dringende en inloopzorg voor zijn patiënten, zei Carpenter. Het centrum biedt vaccinaties, tests en behandelingen tegen apenpokken bovenop de normale diensten, waaronder eerstelijnszorg, hiv-zorg, seksuele gezondheid, de gezondheid van vrouwen en geestelijke gezondheid.

“We hebben mensen die niets met dit soort werk te maken hebben, die zijn gestopt met hun normale werk en aan dit antwoord zijn begonnen”, zei Carpenter.

Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen hebben apenpokken donderdag aangewezen als een nationale noodsituatie op het gebied van de gezondheid, aangezien het aantal gevallen toeneemt en klinieken het moeilijk hebben. SOA-klinieken in grote steden in het hele land dienen als de eerste verdedigingslinie bij het proberen het virus in de VS in te dammen, het bieden van zorg en begeleiding aan homo- en biseksuele mannen die momenteel de grootste dreiging van de ziekte ondervinden.

Klinieken worstelen

Een golf van patiënten die vaccins, tests en behandeling voor de ziekte nodig hebben naarmate het aantal infecties toeneemt, zet een systeem onder druk dat na jaren van onderfinanciering al krap bij kas zit, zeggen artsen.

Monkeypox verspreidt zich voornamelijk door huid-op-huidcontact tijdens seks. Sinds het Verenigd Koninkrijk de wereld in mei voor het eerst op de aanwezigheid van het virus waarschuwde, zijn seksuele gezondheidsklinieken over de hele wereld de ogen en oren van de nationale volksgezondheidsstelsels geweest en hebben ze ongebruikelijke symptomen geïdentificeerd die afwijken van de gebruikelijke beschrijving van de ziekte in de medische literatuur .

Artsen in klinieken in Los Angeles en Chicago, de belangrijkste centra van de huidige uitbraak in de VS, zeggen dat ze moeite hebben om de vraag naar vaccins, tests en behandelingen van de gemeenschappen die ze bedienen bij te houden en dat ze financiële steun nodig hebben om te reageren op de uitbraak.

De VS hebben meer dan 7.000 gevallen van apenpokken gemeld in 48 staten, Washington, DC en Puerto Rico, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. De uitbraak heeft zich snel verspreid sinds gezondheidsautoriteiten in Boston het eerste Amerikaanse geval in mei bevestigden.

Monkeypox is zelden dodelijk en er zijn geen sterfgevallen gemeld in de VS. Maar sommige patiënten hebben zo’n ondragelijke pijn van de uitslag, die zich vaak op de geslachtsdelen of de anus ontwikkelt, dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

‘Wekenlang pijn’

“Tenzij je mogelijk pijn hebt ervaren in deze gevoelige gebieden, is het moeilijk om te bedenken wat dit is, maar dit is niet iets dat binnen enkele dagen met antibiotica wordt verholpen. Mensen leven wekenlang met deze pijn”, zei Dr. Anu Hazra, een arts en expert op het gebied van infectieziekten bij Howard Brown Health in Chicago.

See also  California appeals court decides not to arbitrate in Cisco caste bias case

Hoewel homo- en biseksuele mannen momenteel het grootste risico lopen, hebben volksgezondheidsfunctionarissen herhaaldelijk benadrukt dat iedereen apenpokken kan krijgen door fysiek contact met iemand die besmet is met het virus of via besmet materiaal zoals handdoeken en beddengoed.

“Monkeypox maakt het niet uit of je homo bent. Het maakt niet uit wat voor soort seks je hebt,” zei Hazra. “Monkeypox geeft er alleen om als je in nauw contact stond met een andere persoon die apenpokken heeft.”

Carpenter zei dat de VS de mogelijkheid hebben om de uitbraak in te dammen, terwijl deze nog grotendeels beperkt is binnen een hechte gemeenschap van homo- en biseksuele mannen, maar naarmate het aantal infecties toeneemt, neemt het risico toe dat het virus zich breder gaat verspreiden.

“We hebben nu twee op een rij, uitbraken die niet op een manier werden beheerd dat ze in bedwang konden worden gehouden”, zei Carpenter. “Hiervoor is een gecoördineerde en toegewijde en alomvattende volksgezondheidsstrategie nodig die van boven naar beneden gaat en het net zo serieus behandelt als Covid was,” zei hij.

Piek van patiënten

Het LHBT-centrum in Los Angeles wist begin mei dat apenpokken een groot gezondheidsprobleem zou worden voor de gemeenschappen die het bedient, nadat in Europa gemelde gevallen hadden aangegeven dat overdracht plaatsvond in seksuele netwerken van homo- en biseksuele mannen, aldus Carpenter.

Het personeel van het centrum had nog nooit met apenpokken te maken gehad, dus begonnen ze zichzelf voor te lichten over het virus. Maar patiënten hadden symptomen die niet in de medische literatuur werden beschreven, zoals enkele laesies in de genitale en anale gebieden. Ze wisten niet dat hun eerste patiënt apenpokken had totdat de resultaten terugkwamen omdat de symptomen niet voldeden aan de beschrijving in het leerboek.

“We wisten al heel vroeg dat dit niet zou gedragen als het boek,” zei Carpenter. “We leren niet alleen uit de boeken, maar terwijl we klanten bezoeken, leren we eigenlijk hoe deze nieuwe uitbraak eruit ziet en hoe deze verschilt.”

Eind juni kwamen steeds meer patiënten binnen voor screenings, terwijl de Pride-maand eindigde, zei Carpenter. Het centrum test tot 15 mensen per dag, en patiënten met seksueel overdraagbare infecties hebben nu een volledig huidonderzoek nodig om te zien of ze ook apenpokken hebben.

Hazra zei dat het aantal mensen dat komt voor apenpokkenonderzoeken bij Howard Brown Health in Chicago sinds mei exponentieel is toegenomen.

Roept op tot federale steun

Sommige Amerikaanse wetgevers en lokale gemeenschappen hebben kritiek geuit op het tempo van de reactie van de federale regering, maar minister van Volksgezondheid Xavier Becerra zei vorige week dat de regering-Biden er alles aan heeft gedaan om de beschikbaarheid van vaccins, tests en behandelingen op te voeren om de uitbraak te bestrijden.

Meer dan 100 congresleden vertelden president Joe Biden eind vorige maand in een brief dat de regering meer moet doen om seksuele gezondheidsklinieken in de frontlinie te ondersteunen. Ze riepen Biden, Becerra en CDC-directeur Rochelle Walensky op om ten minste $ 30 miljoen aan financiering te besteden aan klinieken die de uitbraak bestrijden via de afdeling SOA-preventie van de CDC.

“Als we nu niet voldoende financiering verstrekken voor de soa-klinieken van ons land, zal het de komende maanden aanzienlijk moeilijker worden om apenpokken uit te roeien”, schreven vertegenwoordigers Jerrold Nadler, D-NY en David Cicilline, D-RI in de brief .

See also  Dana Carvey debates herself as both Biden and Trump

Hazra van Howard Brown in Chicago zei dat Covid aantoonde dat de volksgezondheid in het algemeen chronisch ondergefinancierd is. Seksuele gezondheid wordt nog meer genegeerd, zei hij. Federale financiering voor SOA-preventie is sinds 2003 met 41% gedaald, gecorrigeerd voor inflatie, volgens de National Coalition of SOA-directeuren, een nationale vereniging van gezondheidsfunctionarissen van de staat die zich bezighouden met seksuele gezondheid.

Hoewel monkeypox niet is geclassificeerd als een SOA, zijn seksuele gezondheidsklinieken het primaire zorgpunt voor veel mensen die het virus hebben, dat huiduitslag veroorzaakt die kan worden verward met seksueel overdraagbare aandoeningen. Uit een onderzoek onder 80 klinieken eind juli bleek dat 40% onverwachte kosten had voor voorraden en personeel als gevolg van de uitbraak van apenpokken, terwijl 65% stopte met het opnemen van inlooppatiënten en alleen naar een afspraak verschoof vanwege capaciteitsproblemen, aldus de coalitie.

“Er is absoluut niet genoeg geld,” zei Carpenter. “Lokale gezondheidscentra zoals de onze spelen een heel belangrijke rol bij dit soort reacties, maar we hebben niet de capaciteit om een ​​dubbeltje te draaien, te verschuiven en onze capaciteit te verdubbelen om te kunnen omgaan met wie het nodig heeft.”

Vaccins nog beperkt

Carpenter zei dat de vraag naar vaccins tegen apenpokken enorm is en nog steeds groter is dan het aanbod. Het personeel was vorige week de hele dag bezig met het vaccineren van mensen, zei hij. Ze hebben tot nu toe 1.500 doses van het vaccin toegediend.

Het centrum heeft patiënten onlangs verteld om afspraken te maken voor de opnamen nadat ze meer voorraad hebben ontvangen. De helft van de afspraken was in twee uur ingevuld en aan het eind van de dag waren alle plaatsen geboekt, zei Carpenter. Los Angeles heeft volgens de gezondheidsafdeling van de provincie ongeveer 24.000 doses ontvangen van de federale overheid.

CDC-directeur Dr. Rochelle Walensky erkende vorige maand dat de vraag naar het apenpokkenvaccin met twee doses, Jynneos, beperkt is, wat heeft geleid tot rijen buiten klinieken en protesten in sommige steden. Het ministerie van Volksgezondheid en Human Services heeft de verzendingen naar de nationale en lokale gezondheidsafdelingen opgevoerd, met meer dan 600.000 afgeleverde doses sinds mei.

HHS heeft afgelopen vrijdag 786.000 doses beschikbaar gesteld aan staats- en lokale gezondheidsafdelingen. De stad Chicago ontving afgelopen weekend nog eens 15.000 doses van het vaccin, naast de 7.000 die in juli werden afgeleverd. Maar Hazra zei dat dat nog steeds niet genoeg is om te voldoen aan de vraag van risicovolle mannen die seks hebben met mannen, geschat op tussen de 40.000 en 50.000 mensen in de stad.

“We zijn momenteel drie weken van tevoren gepland in termen van vaccinafspraken”, zei Hazra. Howard Brown Health heeft tot op heden 2.800 doses toegediend.

De gouverneurs van Californië, Illinois en New York hebben allemaal de noodtoestand uitgeroepen als reactie op de uitbraak, deels om de vaccinatie-inspanningen te ondersteunen. Maar Carpenter zei dat de vaccinatiecampagne moet worden uitgebreid, zodat iedereen die denkt dat ze risico lopen op apenpokken de injecties kan krijgen.

In Los Angeles is de vaccinatiecampagne gericht op mensen die medicijnen gebruiken, PrEP genaamd, die hun kans op hiv verkleinen en mensen die het afgelopen jaar gonorroe of syfilis hebben gehad, aldus Carpenter. Deze informatie wordt gebruikt om mensen te identificeren waarvan wordt aangenomen dat ze een hoog risico lopen om apenpokken op te lopen.

See also  LAUSD waivers requirements on COVID testing and other protocols

Walensky zei deze week dat er 1,7 miljoen homo- en biseksuele mannen in de VS zijn die het grootste risico lopen op apenpokken omdat ze ofwel hiv-positief zijn of PrEP gebruiken. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals personen met hiv, kunnen ernstigere symptomen krijgen van apenpokken.

De aanpak is verre van perfect, zei Carpenter, omdat er veel mensen zijn die het afgelopen jaar geen SOA hebben opgelopen en die ook risico lopen op apenpokken.

“Wat we echt willen doen, is zover komen dat we iedereen kunnen vaccineren die dat wil”, zei hij. “Daar zijn we nog lang niet in de buurt. We proberen ons echt te concentreren op de mensen die het meest nodig hebben, het meeste risico lopen. Maar dat is geen succesvolle volksgezondheidsstrategie.”

Toename in testen, behandeling

Hoewel de toegang tot vaccins beperkt blijft, zeiden Hazra en Carpenter dat de federale reactie de afgelopen weken de toegang tot testen en antivirale behandelingen aanzienlijk heeft verbeterd.

Testen is aanzienlijk eenvoudiger geworden sinds het begin van de uitbraak nadat de CDC commerciële laboratoria aan boord had gebracht, waardoor de wekelijkse capaciteit in de VS werd verhoogd tot 80.000 tests per week.

“We zijn nog lang niet in de buurt van die capaciteit”, zei Hazra. “Het testknelpunt is losser geworden, wat handig is.”

Maar zelfs met meer testen, is de VS waarschijnlijk nog steeds niet in staat de ware omvang van de uitbraak vast te leggen. Artsen nemen de uitslag die wordt veroorzaakt door apenpokken uit om het monster voor de test te verzamelen. Maar de uitslag kan in sommige gevallen weken duren om zich te ontwikkelen na de eerste blootstelling aan het virus. Dit betekent dat er mensen zijn die besmet zijn maar zich niet kunnen laten testen omdat ze nog geen uitslag hebben.

Carpenter zei dat de CDC het ook aanzienlijk gemakkelijker heeft gemaakt om het antivirale tecovirimat voor te schrijven aan patiënten die apenpokken hebben. Tecovirimat is alleen goedgekeurd door de Food and Drug Administration voor pokken, dus het voorschrijven van het medicijn voor de behandeling van apenpokken gaat gepaard met een extra laag bureaucratie.

Aanvankelijk moesten artsen een document van 120 pagina’s invullen voor elke patiënt die het antivirale middel nodig had, zei Carpenter. De CDC heeft de bureaucratische last aanzienlijk verminderd door middel van een online formulier dat automatisch wordt ingevuld, waardoor het proces veel eenvoudiger is geworden, zei hij.

Hazra en Carpenter zeiden dat ze geen problemen hebben ondervonden met het verkrijgen van voorraden tecovirimat. De VS heeft volgens HHS 1,7 miljoen cursussen in de strategische nationale voorraad.

Hazra zei dat het Witte Huis heeft gereageerd op de uitbraak, maar hij zei dat er eerder meer middelen en hulpverlening beschikbaar hadden moeten zijn. Hij zei dat Pride-maand beter had kunnen worden gebruikt om mensen te vaccineren en degenen die risico lopen op infectie op te leiden.

“Ik denk dat er veel tijd is verstreken die helaas verloren is gegaan”, zei hij.

UKTN Gezondheid & Wetenschap

Lees de nieuwste wereldwijde gezondheidsdekking van UKTN:

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here