Hoe Scientology Tom Cruise en John Travolta beschermde

0
15

Mike Rinder was van 1982-2007 een senior executive binnen de Scientology Kerk, zowel in de raad van bestuur als als hoofd van hun Office of Special Affairs, en heerste over het publieke imago van de sekteachtige religie. Hij trad vaak op als het publieke gezicht van Scientology, sprak met de media en blust PR-branden.

Sinds hij Scientology in 2007 verliet, is hij een van ‘s werelds belangrijkste klokkenluiders van Scientology geworden, te zien in de HBO-documentaire Duidelijk gaan: Scientology en de gevangenis van geloofmede-presentator van de met een Emmy bekroonde A&E-documentaireserie Leah Remini: Scientology en de nasleepen momenteel co-host van de Scientology podcast Eerlijk spel (ook met Remini). Zijn nieuwe memoires, Een miljard jaar: mijn ontsnapping uit een leven in de hoogste rangen van Scientologyop 27 september van Simon & Schuster, beschrijft zijn tijd binnen de schimmige organisatie, de vermeende misbruiken waarvan hij getuige was, en zijn omgang met zijn leider David Miscavige.

In dit exclusieve fragment uit Een miljard jaarschrijft Rinder over het web van beroemdheden van Scientology.

Een ding dat Hubbard niet had willen weglaten, waren zijn borstels met beroemdheden. Hij was gefascineerd door hen, en hij liet constant naam vallen, en beweerde associatie en interactie, vooral met Hollywood-figuren, zelfs tijdens zijn tijd als schrijver van pulpfictie. Deze fascinatie zette zich voort in Scientology, waar hij ze begon te zien als een middel om publiciteit en acceptatie te krijgen. Hij had zelfs een lijst met ‘target’-beroemdheden die naar Scientology moesten worden gelokt om het populair te maken, en in het begin van de jaren ’70 richtte hij het Celebrity Centre op – een Scientology-organisatie die zich toelegt op het rekruteren van beroemdheden in Hollywood. Miscavige geloofde ook in de waarde van beroemdheden en besteedde veel tijd en aandacht aan hen. Wat belangrijk was voor Miscavige werd de prioriteit voor zijn ondergeschikten. –Mike Rinder

See also  Megalodon tooth found in phosphate mine: report

Mijn dagen waren eindeloos, vol met het volgen van de vijanden van Scientology, het uitvoeren van programma’s om ze te neutraliseren, het blussen van branden op het internet en het oplossen van de constante problemen met beroemdheden.

Misschien was de vreemdste ontmoeting met beroemdheden die ik had met Michael Jackson. Ik werd de vaste contactpersoon in Scientology voor Lisa Marie Presley tijdens haar huwelijk met Jacko. Haar moeder, Priscilla, was betrokken geraakt bij Scientology toen Lisa Marie jong was, en dus was ze als scientoloog opgevoed. Ze schakelde mij in bij haar pogingen om Michael tot Scientology te bekeren, of in ieder geval om hem ervan te overtuigen het te accepteren. Ik gaf ze allebei een privérondleiding door de L. Ron Hubbard Life Exhibition. Tijdens de tour was Michael extreem paranoïde. Hij dook herhaaldelijk op de grond, jammerend dat hij door de ramen had gezien dat iemand foto’s van hem nam, hoewel er geen zichtlijn was naar een publiek toegankelijke locatie. Lisa Marie lachte het weg en legde uit dat hij zich altijd zorgen maakte over de paparazzi. Hij sprak zo zachtaardig dat ik hem nauwelijks kon horen, en zijn opmerkingen en vragen waren onsamenhangend en kinderachtig. Ze had me verteld dat ze dacht dat Michael haar begreep omdat hij in de media was opgegroeid en nooit echt een jeugd had gehad, vergelijkbaar met haar eigen ervaring als dochter van de koning. Maar het zou niet lang duren – ze scheidden in 1996.

See also  Pro-Kremlin candidates win all 14 Russian governorships

In maart 1995 vloog ik naar Wichita, Kansas, om de feestelijke opening van een speciale Scientology-missie bij te wonen. Miscavige had er alles aan gedaan om beroemdheden actiever te maken in het promoten van Scientology, en Kirstie Alley was de eerste die de stap zette om geld te steken in het openen van een missie in haar geboortestad. Na het fiasco van de missiehouders in 1982 waren maar weinig mensen opgestaan ​​om nieuwe missies te openen, wat de stroom van nieuwe rekruten naar Scientology had verminderd. Beroemdheden die dit zouden doen, zouden het idee opnieuw populair maken. Alley was een oude scientoloog die Scientology de eer toekende van het genezen van haar drugsverslaving. Ze was een ster geworden op Proost en was goede vrienden met John Travolta, die vóór Tom Cruise aan de top van de Scientology-beroemdheden had gestaan, hoewel zijn carrière nu op een neerwaarts traject zat op het moment dat Cruise’s op weg was naar de stratosfeer.

Tijdens de tour, Michael [Jackson] was extreem paranoïde. Hij dook herhaaldelijk op de grond, jammerend dat hij door de ramen had gezien dat iemand foto’s van hem nam, hoewel er geen zichtlijn was naar een publiek toegankelijke locatie.

Travolta heeft ons in feite allemaal op zijn Gulfstream van LA naar Wichita geloodst. Ik zat tegenover zijn vrouw, Kelly Preston, en speelde kaart met Isaac Hayes en Lisa Marie Presley achterin (ze zouden vervolgens worden overgehaald om een ​​missiepost in Memphis te openen). Kelly verbaasde me toen ze me vertelde dat ze tijdens haar tienerjaren in Adelaide had gewoond, op slechts anderhalve kilometer van waar ik woonde, en op de zusterschool van de jongensschool had gezeten waar ik vele jaren had doorgebracht.

See also  Instagram Introduces New Feature Called 'Notes', Triggers Meme Fest

Tom Cruise was niet aanwezig, omdat hij aan het fotograferen was Missie: Onmogelijk, maar zijn aanwezigheid in de baan van Scientology doemde groter op dan ooit tevoren. Hij was de grootste ster ter wereld en Miscavige gebruikte dit in zijn voordeel. Ondanks de overwinning van de IRS weigerde de Duitse regering Scientology nog steeds te erkennen, in de overtuiging dat de organisatie in tegenspraak was met de waarden en de grondwet van het land. Het idee om een ​​wereld van supermensen (Clears) te creëren en de wet en regering van de wet te vervangen door Scientology-principes sneed naar hun smaak te dicht bij het bot van de eerdere meesterrace en zijn “Deutschland über alles”-denken. Miscavige wilde een campagne tegen Duitsland, gebaseerd op het Hubbard-dictaat van altijd aanvallen: in dit geval bewerend dat de Duitse regering Scientology vervolgde, net zoals de nazi’s de joden hadden vervolgd. Ik kreeg van Miscavige de opdracht om de Hollywood-advocaat Bert Fields, die de advocaat van Cruise was, te laten helpen. Met de zegen van Tom nam Bert de zaak van de vermeende vervolging van onze godsdienst in Duitsland persoonlijk op. In januari 1997 kocht hij een paginagrote advertentie in de International Herald Tribune genaamd “An Open Letter to Helmut Kohl”, ondertekend door veel van zijn klanten en vrienden, waaronder Goldie Hawn, Dustin Hoffman, Oliver Stone en anderen, waarin hij de handelingen van de Duitse regering tegen Scientology. Het land hield stand, maar de poging bewees wel de moed in de sterrenkracht van Tom Cruise.

Tom Cruise spreekt tijdens de inauguratie van de Scientology Kerk in Madrid, Spanje, op 18 september 2004.

Pierre-Philippe Marcou/UKTN/Getty

Met Tom als de belangrijkste troef van Miscavige, werden de zorgen van de acteur de zorgen van Scientology. Toen Cruise kennis kreeg van een ongeautoriseerde biografie van de Britse auteur Wensley Clarkson, zei Miscavige tegen Cruise: “Ik zal dit voor je regelen.” Ik werd met Scientology-advocaat Bill Drescher naar Londen gestuurd om met de uitgever af te rekenen en ervoor te zorgen dat er niets negatiefs in het boek verscheen. Ja, een kerkadvocaat en het hoofd van het Office of Special Affairs traden op namens Tom Cruise, betaald door de Scientology Kerk. Met veel volharding en verhulde dreigementen hebben we de uitgever overgehaald om ons toe te staan ​​alles wat met Scientology in het manuscript te maken heeft, te “bekijken en corrigeren”. We gingen naar de Blake Publishing-kantoren in West-Londen en haalden een kopie van het manuscript op bij de redacteur. We namen het mee naar onze kamer in het Savoy hotel en brachten twee dagen door met het reinigen van alles wat negatief was in ruil voor een belofte om niet aan te klagen. In werkelijkheid onthulde het boek niets nieuws, maar het bevatte wel enkele van wat wij als de gebruikelijke “onnauwkeurigheden” over Scientology beschouwden – de E-meter een leugendetector noemen en zeggen dat scientologen in buitenaardse wezens geloven en dat het veel kost van geld. Als we in het algemeen niets aan het manuscript hadden gedaan, zou het geen verschil hebben gemaakt voor Scientology of Cruise, maar het was weer een “kijk wat ik voor je kan doen” veer in Miscavige’s pet met Cruise.

In 1997 begonnen scheuren te vertonen in de relatie tussen Cruise en Miscavige tijdens de opnames van Stanley Kubrick’s Ogen wijd dicht. Costars Tom en Nicole waren in feite een jaar lang van de wereld afgesneden toen de beruchte perfectionist Kubrick een nieuwe opname eiste op de zeer geheime, gesloten set in Londen. Het verlies van de dagelijkse interactie met Miscavige en zijn tijd doorbrengen met Nicole had een effect op Tom. Hij checkte niet in bij Dave en belde zelfs niet terug. Miscavige, die zich zorgen maakte dat Nicole Tom uit Scientology haalde, stuurde me naar Londen voor een ontmoeting met Toms zus Lee Anne in het Dorchester hotel om te proberen erachter te komen wat er aan de hand was. Lee Anne, een toegewijde scientoloog die in de voetsporen van haar broer trad (hij kreeg zijn drie zussen en moeder erbij), beweerde dat alles in orde was en dat ze het gewoon druk hadden, maar Miscavige kocht het niet.

Kelly Preston, John Travolta en Priscilla Presley wonen het gala van de Scientology Kerk van het Beroemdheidscentrum 42e verjaardag bij in het Beroemdheidscentrum van de Kerk op 6 augustus 2011, in Hollywood, Californië.

Ray Kachatorian/Getty

Niet iemand om op te geven, Miscavige gaf Marty Rathbun de opdracht om Cruise terug in de kudde te krijgen. Rathbun begon Cruise te controleren onder direct toezicht van Miscavige. Terwijl Cruise geleidelijk terug in de wereld van Scientology werd getrokken, wijdde hij zich opnieuw aan de zaak. Hierdoor ontstond een afstand tussen hem en Nicole. Rathbun werkte samen met Bert Fields om de beruchte PI Anthony Pellicano in te huren om Nicole te bespioneren en haar telefoons af te tappen. Rathbun zette ook hun twee geadopteerde kinderen, Isabella en Connor, op tegen Nicole door hen te indoctrineren in de Hubbard-leringen van onderdrukkende personen. Toen Tom en Nicole scheidden, was Miscavige blij dat de “negatieve invloed” van Nicole Tom niet langer meesleurde. Cruise werd daarna vuriger in zijn vocale publieke steun voor Scientology – en Miscavige.

Terwijl Marty met Cruise te maken had, kreeg ik de taak om John Travolta te helpen met een aantal public relations-kwesties. Sinds het begin van de jaren ’90 werd Travolta opgejaagd door verhalen van verschillende vermeende mannelijke minnaars, waaronder een van zijn voormalige piloten en een pornoster. Ik ontmoette John en zijn advocaat, Jay Lavely, om te helpen bij het navigeren door deze landmijnen. De Nationale onderzoeker reikte naar Travolta en de kerk voor reacties. Toen we ons realiseerden hoeveel PR-schade een verhaal over homoseks zou hebben voor het perfecte Scientology-paar John en Kelly, groeven we de bronnen van de verhalen op en dreigden we de media met rechtszaken. De verhalen werden stopgezet en ik werd een vertrouwd persoon in het leven van John. Soortgelijke claims zijn door de jaren heen blijven opduiken en zijn door Travolta afgewezen of stopgezet. Homobeschuldigingen zijn landmijnen voor Scientology. Scientology beweert publiekelijk dat het niet anti-homo is (ondanks Hubbards geschriften van het tegendeel), maar de dreiging van een verhaal waarin een scientoloog als homoseksueel wordt beschreven, zou intern paniek veroorzaken, want voor een scientoloog zou het niet “genezen” zijn van homoseksualiteit erop wijzen dat de techneut werkt niet.

Als het ons uitkomt, waren onze openbare verklaringen: “We bemoeien ons niet met het geven van commentaar op het persoonlijke leven van onze parochianen, beroemdheden of anderszins.” In werkelijkheid waren we erg betrokken bij alle aspecten van hun privéleven. Dit was niet exclusief voorbehouden aan de twee grote headliners Cruise en Travolta. Kirstie Alley en haar acteur-echtgenoot, Parker Stevenson, werden naar de Int Base gebracht om ‘hun huwelijk op te lossen’, hoewel Miscavige persoonlijk niet zo in hen geïnteresseerd was – Kirstie was over haar hoogtepunt in Hollywood. Ik was de aangewezen metgezel van het paar terwijl ze hun ‘huwelijkstherapie’ kregen. Ik ging met hen mee voor de maaltijden gedurende de week of zo waren ze daar en verwikkelde hen in een praatje. Ze aten in de kleine bar/café in het gebouw dat in themaparkstijl was omgebouwd om eruit te zien als een oud viermastklipperschip, naast het grote zwembad dat gereserveerd was voor Miscavige en zijn gasten. Ondanks de omstandigheden was Kirstie een vermakelijke metgezel tijdens de maaltijd – schandalig, grappig en soms ongepast grof. Parker was een buitengewoon prettige man wiens enige schijnbare tekortkoming zijn gebrek aan interesse in Scientology was. We spraken helemaal niet over hun huwelijk; dat was verboden terrein. Maar ik kon zien dat Kirstie had besloten dat er geen toekomst voor haar was bij Parker en dat het resultaat onvermijdelijk was: echtscheiding. Parker was “niet in” Scientology. En voor de organisatie was dat het enige dat telde.

Een uittreksel uit EEN MILJARD JAAR door Mike Rinder. Copyright © 2022 door Michael Rinder. Herdrukt met toestemming van Gallery Books, een divisie van Simon & Schuster, Inc.

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here