Nancy Pelosi arriveert in Taiwan en krijgt een scherpe reactie uit Peking

0
176

TAIPEI, Taiwan – Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis, arriveerde dinsdag in Taiwan, waarbij ze persoonlijke waarschuwingen van de Biden-regering over het risico dat haar spraakmakende diplomatieke bezoek een nieuwe crisis in Azië zou kunnen veroorzaken, terzijde geschoven en onmiddellijk een scherpe reactie oproept van de Chinese regering, waaronder nieuwe handelsbeperkingen op Taiwan en een aankondiging van militaire oefeningen.

Een Amerikaans militair vliegtuig met Mevr. Pelosi landde ‘s avonds laat in Taipei na weken van speculatie over haar reisplannen. Haar besluit om door te gaan met de reis maakt haar de hoogste congresfunctionaris die in een kwart eeuw naar het betwiste eiland is gekomen en zorgt voor een gespannen patstelling met China, waarvan Amerikaanse functionarissen zeiden dat dit zou kunnen leiden tot een agressievere militaire houding.

“Amerika’s solidariteit met de 23 miljoen inwoners van Taiwan is vandaag belangrijker dan ooit, aangezien de wereld voor de keuze staat tussen autocratie en democratie”, zei ze in een verklaring die werd afgegeven toen ze werd begroet door Joseph Wu, de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken, eraan toevoegend dat de bezoek was niet in tegenspraak met het beleid van de Verenigde Staten ten aanzien van Taiwan.

Terwijl de planning voor de reis in het geheim was gehuld, werd de start ervan gekenmerkt door meer een carnavalssfeer. Mevr. Pelosi arriveerde bij een live videofeed, verlichte begroetingen op het hoogste gebouw van Taipei en hordes supporters en demonstranten voor haar hotel.

De stemming hield woensdagochtend aan, toen mevr. Pelosi bij de Taiwanese wetgevende macht aankwam met een politie-escorte om een ​​handvol topwetgevers te ontmoeten. Aan de ene kant van het gebouw hield een groep die steun bood spandoeken omhoog om haar welkom te heten. Aan de andere kant hield een groep pro-Chinese demonstranten borden omhoog waarop ze haar een ‘brandstichter’ noemde en haar beschuldigde van bemoeienis met de binnenlandse aangelegenheden van China. Na een bezoek aan de wetgevende macht had mevrouw Pelosi een ontmoeting met president Tsai Ing-wen.

China, dat zich verzet tegen elke vermeende uitdaging van zijn aanspraken op het zelfgeregeerde Taiwan, had mevrouw Pelosi herhaaldelijk gewaarschuwd om het bezoek niet te maken. Kort na haar aankomst kondigde Peking plannen aan voor militaire oefeningen met live-vuur, sommige in gebieden die overlappen met de territoriale wateren van het eiland. In een afzonderlijke verklaring zei het Chinese Volksbevrijdingsleger dat het zou beginnen met een reeks gezamenlijke marine- en luchtoefeningen, waaronder “langeafstandsvuren in de Straat van Taiwan”.

De oefeningen zouden de toegang tot sommige commerciële scheepvaartroutes en Taiwanese havens tijdelijk blokkeren, maar analisten zeiden dat ze bedoeld waren om kracht te projecteren in plaats van te dienen als een voorbode van een Chinese invasie van Taiwan.

“Ze geven niet aan dat we op het punt staan ​​om oorlog te voeren”, zegt Joe McReynolds, senior China-analist bij het in Washington gevestigde Center for Intelligence Research and Analysis. Maar hij en anderen zeiden dat de snel veranderende situatie zou kunnen leiden tot een toevallige ontmoeting die uit de hand zou kunnen lopen.

China heeft andere tegenmaatregelen genomen als reactie op de reis van mevrouw Pelosi. Dinsdag, voordat ze arriveerde, verbood het zendingen van meer dan 100 Taiwanese voedselexporteurs – een schijnbare poging om de economische druk op te voeren. En op woensdag zei het Chinese ministerie van Handel dat het de export van natuurlijk zand naar Taiwan zou opschorten.

See also  'Rashtrapatni' row: MP Police book Congress' Adhir Ranjan Chowdhury over objectionable comment about President Murmu

Voorafgaand aan het bezoek hadden de Verenigde Staten er bij Peking op aangedrongen het moment niet in een crisis te veranderen. Na een telefoongesprek vorige week tussen president Biden en Xi Jinping, de president van China, veroordeelde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken het verwachte bezoek van mevrouw Pelosi en zei dat “spelen met vuur jezelf in brand zal steken”.

Maar mevrouw Pelosi, een oude Chinese criticus die het Tiananmen-plein bezocht twee jaar nadat het Chinese leger het vuur op studentendemonstranten daar opende, was uitdagend. In haar verklaring zei ze dat haar bezoek aan het eiland 80 mijl uit de kust van China een teken was van Amerika’s “onwrikbare inzet” om de democratie van Taiwan te steunen.

“We moeten Taiwan steunen, dat een eiland van veerkracht is”, zei mevrouw Pelosi in een opinieartikel dat op de website van de Washington Post werd gepubliceerd nadat ze was geland. In het artikel noemde ze Taiwan ‘een leider in bestuur’, een ‘leider in vrede, veiligheid en economische dynamiek’ en een ‘levendige, robuuste democratie’.

In het centrale zakendistrict van Taiwan werd Taipei 101, ooit het hoogste gebouw ter wereld en een belangrijk herkenningspunt in de skyline van de stad, verlicht met berichten waarin mevrouw Pelosi, de hoogste Amerikaanse functionaris die naar het eiland ging sinds 1997, toen Newt Gingrich, de toenmalige voorzitter van het Huis, een bezoek bracht.

Mevr. Pelosi’s weigering om te worden weerhouden van het maken van de reis is in overeenstemming met haar decennialange inspanningen om China verantwoordelijk te houden voor zijn daden. Ze heeft herhaaldelijk aangedrongen op wetgeving ten gunste van Hong Kong en Tibet; gastheer van de Dalai Lama, de Tibetaanse spirituele leider; en drong aan op een diplomatieke boycot van de Olympische Spelen in Peking.

Haar krachtige standpunt op dinsdag werd weerspiegeld in een zeldzame verklaring van tweeledige steun die vlak na haar aankomst werd afgegeven: meer dan twee dozijn Republikeinse senatoren, waaronder Mitch McConnell uit Kentucky, de minderheidsleider, schreven dat haar reis “in overeenstemming was met de Verenigde Staten”. China-beleid waar we ons voor inzetten.”

‘Ze is een hoge functionaris in de Amerikaanse regering. Maar het is niet ongebruikelijk”, zei senator Bob Menendez uit New Jersey, de Democratische voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen. “Ik was daar drie maanden geleden met vijf andere senatoren. We hebben een lange geschiedenis van het bezoeken van Taiwan. En dus kunnen we de Chinezen niet laten bepalen wie wel en niet naar Taiwan mag.”

Maar de komst van de spreker werd met minachting begroet door Chinese functionarissen, die mevrouw Pelosi ervan beschuldigden de soevereiniteit van China te ondermijnen. En haar bezoek komt op het moment dat de Chinese leider, Xi Jinping, het duidelijker heeft gemaakt dan al zijn voorgangers dat hij het verenigen van Taiwan met China als een primair doel van zijn heerschappij ziet.

See also  Republicans in Arizona are exaggerating voting issues to sow new doubts about the election.

De heer Xi, die China sinds 2012 leidt, zal naar verwachting worden bevestigd voor een ongekende derde termijn als leider op een congres van de Communistische Partij in de herfst. Voorafgaand aan die uiterst belangrijke politieke bijeenkomst, heeft de heer Xi graag een sterk imago neergezet in binnen- en buitenland, met name wat betreft de kwestie Taiwan.

Een verklaring van het Taiwan Affairs Office van de Chinese Communistische Partij zei dat elke poging om onafhankelijk te worden door Taiwan zou worden “verpletterd door de machtige kracht van het Chinese volk”.

Taiwan – dat zijn eigen militaire en democratisch gekozen regering heeft – is al lang een pijnlijk probleem in een steeds beladen relatie tussen de VS en China en is de frontlinie geworden in een geopolitieke confrontatie over invloed en macht in Azië.

Onder leiding van de heer Xi, China’s machtigste leider in decennia, heeft Peking agressievere militaire acties ondernomen in de regio en onlangs sterke claims gemaakt over de zeestraat die Taiwan en China scheidt, een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. De heer Xi heeft opgeroepen tot eenwording met Taiwan als onderdeel van China’s nationale verjonging, mogelijk zelfs met geweld.

De Verenigde Staten hebben een gestage stroom hoge functionarissen gestuurd om solidariteit met Taiwan te tonen. Onlangs zei de heer Biden dat hij zal optreden om Taiwan te verdedigen in het geval van een conflict. Het was niet de eerste keer dat hij dit deed, maar functionarissen van het Witte Huis hebben die verklaringen herhaaldelijk teruggedraaid en zeiden dat een al lang bestaand beleid van “strategische dubbelzinnigheid” over de verdediging van Taiwan van kracht blijft.

In het openbaar hebben hoge functionarissen van het Witte Huis gezegd dat het bezoek van mevrouw Pelosi niet wijst op een verandering in het officiële beleid, en door China moet worden gezien als niet anders dan de andere recente bezoeken aan Taiwan door leden van het Congres.

Maar privé maakten regeringsfunctionarissen mevr. Pelosi duidelijk dat haar beslissing om Taiwan te bezoeken waarschijnlijk China zou uitlokken in een tijd waarin de spanningen tussen de twee naties hoog zijn en de Verenigde Staten al bezig zijn Oekraïne te helpen in zijn oorlog met Rusland.

Het bezoek van mevrouw Pelosi was ongemakkelijk voor meneer Biden. De spreker en haar staf drongen erop aan dat ze, als leider van een aparte maar gelijkwaardige tak van de Amerikaanse regering, het recht heeft om te gaan waar ze maar wil. En de assistenten van de heer Biden benadrukten dat hij niet gezien wilde worden als degene die dicteerde waar ze heen kan reizen.

Ambtenaren zeiden dat de heer Biden mevrouw Pelosi nooit had gezegd niet te gaan. Maar functionarissen maakten duidelijk dat haar reis de spanningen aanzienlijk zou kunnen doen escaleren, inclusief de mogelijkheid dat China het bezoek zou gebruiken om militaire actie tegen Taiwan te rechtvaardigen.

See also  Trump Crumbles As Judge Decides Allen Weisselberg's Criminal Case To Continue

Toen het vliegtuig met Mevr. Pelosi Taiwan naderde, meldden verschillende Chinese staatsmedia dat Chinese Su-35 straaljagers de zeestraat overstaken, een bewering die het Taiwanese ministerie van Defensie “nepnieuws” noemde. China stuurde voor het laatst vliegtuigen over de mediaanlijn die door de zeestraat loopt in 2020, toen Alex Azar, toen de Amerikaanse minister van Volksgezondheid en Human Services, Taiwan bezocht.

China claimt Taiwan als zijn grondgebied en heeft gezworen het terug te nemen, desnoods met geweld. In zijn gesprek met de heer Biden op donderdag waarschuwde de Chinese leider de Verenigde Staten om niet in te grijpen in het geschil.

De invallen van China in het luchtruim en de wateren in de buurt van Taiwan zijn de afgelopen jaren agressiever geworden, waardoor het risico op conflicten is toegenomen.

In juni verhoogde Peking de inzet toen het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat China jurisdictie had over de Straat van Taiwan en dat het niet als een internationale waterweg kon worden beschouwd. En in het afgelopen jaar hebben Chinese militaire vliegtuigen steeds vaker het luchtruim bij Taiwan afgespeurd, waardoor Taiwanese straaljagers op hol sloegen.

Als congreslid voor twee termijnen uit Californië bezocht mevr. Pelosi Beijing in 1991, twee jaar nadat Chinese troepen het vuur openden op studentendemonstranten rond het Tiananmen-plein, waarbij honderden, zo niet duizenden omkwamen. Vergezeld naar het plein door verschillende congrescollega’s en een kleine groep verslaggevers, ontvouwde mevr. Pelosi een spandoek ter herdenking van de dode studenten.

Mevr. Pelosi is een groot voorstander van de Dalai Lama en de rechten van Tibetanen. In 2015 bezocht ze met officiële toestemming van de Chinese regering Lhasa, de hoofdstad van Tibet, tijdens een streng gecontroleerde reis. De regio is meestal verboden terrein voor buitenlandse functionarissen en journalisten.

Van studentendemonstranten in Peking in 1989 tot anti-regeringsprotesten in Hong Kong 30 jaar later, mevrouw Pelosi heeft consequent sociale bewegingen ondersteund die kritiek hadden op de heersende Chinese Communistische Partij. Ze heeft er ook bij de Chinese leiders op aangedrongen hun autoritaire beleid te temperen, kritiek die heeft geleid tot scherpe berispingen van Chinese functionarissen.

De Chinese gemeenschap in San Francisco, die mevrouw Pelosi vertegenwoordigt, steunde Taiwan van de jaren vijftig tot het begin van de jaren negentig. Tegenwoordig is het veel meer verbonden met het vasteland, deels als gevolg van immigratietrends en de opkomst van China’s macht en invloed in de wereld, zei de heer Lee.

Tientallen mensen verzamelden zich maandag in San Francisco om te protesteren tegen de reis, met het argument dat het een mogelijke oorlog met China zou kunnen aanwakkeren. De demonstratie omvatte leden van de Chinees-Amerikaanse gemeenschap van de stad; Code Pink: Women for Peace, een anti-oorlogsgroep; en de VS – China Peoples Friendship Association.

Paul Mozur en Amy Chang Chien gemeld uit Taipei, en Michael D. Shear uit Washington. Rapportage werd bijgedragen door Emily Cochrane en Amy Qin uit Washington, Thomas Fuller uit San Francisco, Jane Perlez en Mike Ives uit Seoul, en John Liu van Taipei. Claire Fu onderzoek bijgedragen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here