Rechtszaken, gevangenisstraffen en ‘vijand van het volk’: de oorlog van Donald Trump tegen de media

0
95

EENNadat hij zijn weg naar beroemdheid had geplaveid met een mediabeeld van enorme rijkdom en zelfgemaakte successen, heeft Donald Trump jarenlang kritieke berichtgeving aangevallen, verslaggevers vals beschuldigd van liegen en publiekelijk gesuggereerd dat ze zouden moeten worden opgesloten voor denkbeeldige misdaden.

De retoriek van de voormalige president heeft burgerrechtengroepen en voorvechters van persvrijheid gealarmeerd, en waarschuwde dat zijn mogelijk huiveringwekkende opmerkingen een bedreiging vormen voor de grondwettelijk beschermde meningsuiting.

Tijdens de vier jaar van zijn presidentschap noemde hij journalisten en nieuwsuitzendingen ongeveer 2000 keer ‘nepnieuws’, gemiddeld meer dan één dagblad tegen de pers. het Witte Huis.

Na het ‘lekken’ van een ontwerp van wat de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof werd om te schrappen Roe tegen Wadeheeft de heer Trump herhaaldelijk geëist dat de journalist en outlet die het ontwerp publiceerde in de gevangenis wordt gegooid als ze hun bron niet onthullen, waardoor de openbare oorlog van de voormalige president tegen de media wordt versneld.

“Het zal niet lang duren voordat de naam van dit slijm wordt onthuld”, zei hij op 19 januari in een verklaring op zijn Truth Social-account.

Dreigen verslaggevers gevangen te zetten

De voormalige president heeft journalisten en uitgevers herhaaldelijk publiekelijk gedreigd met gevangenisstraf als een manier om informatie uit hen te halen, waarbij hij trouwe menigten die hem aanmoedigden tijdens bijeenkomsten in campagnestijl vertelde dat verslaggevers “gevangenisbruiden” zouden kunnen zijn als ze weigeren mee te werken.

Privé heeft hij er naar verluidt over nagedacht om de volledige kracht van de federale regering en het Amerikaanse ministerie van Justitie te gebruiken om verslaggevers gevangen te zetten, waarbij hij dergelijke acties vergelijkt met die onder autoritaire regimes.

Trump zou ook hebben gesuggereerd dat voormalig FBI-directeur James Comey zou moeten overwegen verslaggevers in de gevangenis te zetten voor het publiceren van geheime informatie.

Onlangs heeft hij het voorbeeld van het “lek” van het Hooggerechtshof gebruikt als een strafbaar feit, ondanks dat er geen wet is die de publicatie van dergelijke informatie verbiedt.

Tijdens een bijeenkomst in Texas in oktober suggereerde de voormalige president in zijn opmerkingen dat verslaggevers zouden moeten worden bedreigd met de mogelijkheid om in de gevangenis te worden verkracht in een poging om de “leaker” van het Hooggerechtshof eruit te halen – een overtreding die niet bestaat.

“Je neemt de schrijver en of de uitgever van de krant… Je zegt: ‘Wie is de leaker?’ Nationale veiligheid’, zei Trump in uitgebreide opmerkingen tijdens een bijeenkomst in Robstown, Texas op 22 oktober.

“Ze zeggen: ‘We gaan het je niet vertellen.’ ‘Je gaat naar de gevangenis.’ En wanneer deze persoon zich realiseert dat hij zeer binnenkort de bruid van een gevangene zal zijn, zal hij zeggen: ‘Ik zou je heel graag precies willen vertellen wie die leaker is’”, voegde hij eraan toe.

Hij herhaalde de suggestie nog geen drie weken later tijdens een bijeenkomst in Ohio, waar hij zei dat het “lekken van het Hooggerechtshof ongelooflijk is”.

“Maar je krijgt de informatie heel gemakkelijk”, zei hij. ‘Je vertelt het de verslaggever… en als de verslaggever het je niet wil vertellen, is het ‘tot ziens’. De verslaggever gaat naar de gevangenis. Als de verslaggever hoort dat hij gaat trouwen met een bepaalde gevangene die extreem sterk, stoer en gemeen is, zal hij zeggen: ‘Weet je, ik denk dat ik je de informatie ga geven.’”

See also  Boris Johnson could sentence the Tory party to ten years without power | David Davis

In het laatste jaar van het presidentschap van Trump werden minstens 117 journalisten in de VS vastgehouden of gearresteerd tijdens hun werk, een cijfer dat met meer dan 1.200 procent omhoogschoot in vergelijking met het aantal arrestaties in 2019, volgens de US Press Freedom Tracker. een project van de Stichting Vrijheid van de Pers en het Comité ter Bescherming van Journalisten

Honderden keren journalisten bestempelen als ‘nepnieuws’ en ‘vijand van het volk’

Tijdens een toespraak op 8 december 2016 waarschuwde de toen onlangs verslagen democratische presidentskandidaat Hillary Clinton dat “de epidemie van kwaadaardig nepnieuws en valse propaganda die de sociale media overspoelde” in de aanloop naar de verkiezingen van 2016 de democratie zou kunnen ondermijnen en het leven van mensen zou kunnen bedreigen .

Die verkiezing werd gekenmerkt door een gecoördineerde campagne van valse politieke informatie, parallel aan een valse “Pizzagate”-samenzweringstheorie die online zou uitgroeien tot een grotere QAnon-gemeenschap, handel in autoritair geweld en antisemitisme naarmate het voet aan de grond kreeg in rechtse grieven en mainstream Republikeinse politiek.

“Het is nu duidelijk dat zogenaamd nepnieuws gevolgen kan hebben in de echte wereld”, zei Clinton. “Dit gaat niet over politiek of partijdigheid. Levens staan ​​op het spel… levens van gewone mensen die gewoon proberen hun dagen door te brengen, hun werk te doen, bij te dragen aan hun gemeenschap.”

Twee dagen later zou de president de uitdrukking voor het eerst gebruiken – over zijn tv-programma.

President Donald Trump vertelt een verslaggever dat u nepnieuws bent

In een bericht op Twitter zei hij dat “rapporten van @UKTN dat ik tijdens mijn presidentschap aan The Apprentice zal werken, zelfs parttime, belachelijk en onwaar zijn – FAKE NEWS!”

Hij zei de zin meer dan 2.000 keer terwijl hij in functie was, volgens transcripties en posts op sociale media die werden beoordeeld door De onafhankelijke.

Dagen voor de inauguratie van de president in 2017 haalde de toenmalige perssecretaris Sean Spicer uit naar Buzzfeed News voor het publiceren van een niet-geverifieerd dossier, waarvan sommige zijn bevestigd, opgesteld door een voormalige Britse inlichtingenagent die beweerde banden te hebben tussen de campagne van Trump en Rusland.

“Ondanks al het gepraat de laatste tijd over nepnieuws, is deze politieke heksenjacht door sommigen in de media gebaseerd op de meest dunne berichtgeving en is ronduit beschamend en schandelijk”, zei hij.

Even later veroordeelde de heer Pence de “onverantwoordelijke beslissing van een paar nieuwsorganisaties om met een vals en ongefundeerd rapport te gaan, terwijl de meeste nieuwsorganisaties de verleiding weerstonden om dit nepnieuws te verspreiden.”

Op 2 oktober 2019 kreeg de president de eer voor het bedenken van de term – die Buzzfeed-mediaredacteur Craig Silverman vijf jaar eerder begon te gebruiken als onderdeel van zijn onderzoeksproject aan het Tow Center for Digital Journalism van Columbia University.

See also  Andy Murray 'very proud' after beating Matteo Berrettini at Australian Open

“Ik noem het nepnieuws nu corrupt nieuws omdat nepnieuws niet hard genoeg is”, zei hij tijdens een optreden in het Oval Office. ‘En ik ben degene die de term heeft bedacht. Ik ben er erg trots op, maar ik denk dat ik het ga veranderen in corrupt nieuws.”

Hij gebruikte tientallen keren de uitdrukking “vijand van het volk” – berucht gebruikt door de propagandaminister van Adolf Hitler en in de Sovjet-Unie onder Joseph Stalin – tijdens zijn ambtsperiode.

Zijn afbuiging volgt op zijn eigen talloze valse verklaringen, waaronder meer dan 30.000 tijdens zijn ambtsperiode De Washington Post‘s tel.

Het ‘redden’ van MBS en het prijzen van een congreslid dat een verslaggever doodsloeg

Voormalig congreslid Greg Gianforte pleitte schuldig aan misdrijf nadat hij een verslaggever had aangevallen De beschermer een dag voordat hij in 2017 een speciale verkiezing won voor een zetel in het Huis van Afgevaardigden.

De heer Gianforte, nu de gouverneur van Montana, werd door de toenmalige president Tump geprezen als een “stoere koekje” die hem waarschijnlijk hielp de staat in 2016 te winnen.

“Elke man die een body slam kan doen, hij is mijn soort man”, zei Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Missoula in oktober 2018. “Hij is een geweldige kerel, stoer koekje.”

Zijn opmerkingen kwamen slechts enkele dagen na de moord op Washington Post columnist Jamal Khashoggi, die volgens de Central Intelligence Agency was besteld door Mohammed bin Salman. Trump bleef de Saoedische leider verdedigen nadat de autoriteiten hadden vastgesteld dat de moord met voorbedachten rade was gepleegd en nadat de CIA hem als verantwoordelijk had aangewezen.

“Ik heb hem gered”, zei Trump naar verluidt tegen journalist Bob Woodward. “Ik heb het Congres zover kunnen krijgen dat hij hem met rust liet. Ik heb ze kunnen laten stoppen.”

Een verklaring van de White House Correspondents’ Association naar aanleiding van de lof van Trump voor het congreslid van Montana zei dat “alle Amerikanen moeten terugdeinzen voor de lof van de president voor een gewelddadige aanval op een verslaggever die zijn grondwettelijk beschermde taak uitvoert.”

‘Je bent een onbeleefd, vreselijk persoon’

Tijdens een briefing van het Witte Huis in november 2018 haalde de toenmalige president Trump uit naar een kamer vol verslaggevers en bestempelde een UKTN-correspondent als een “verschrikkelijk persoon” voordat het Witte Huis zijn geloofsbrieven introk.

UKTN-verslaggever Jim Acosta vroeg waarom de president Centraal-Amerikaanse migranten die op weg waren naar de grens tussen de VS en Mexico ten onrechte bestempelde als een ‘invasie’ voordat de president riep ‘dat is genoeg’ en ‘de microfoon neerlegde’.

De pers van het Witte Huis probeert de microfoon af te pakken van Jim Acosta terwijl hij een vraag stelt aan Donald Trump

“UKTN zou zich moeten schamen dat u voor hen werkt. Je bent een onbeleefd, vreselijk persoon. Je zou niet voor UKTN moeten werken. … Je bent een erg onbeleefd persoon. De manier waarop je behandelt [then press secretary] Sarah Huckabee is verschrikkelijk. En de manier waarop je met andere mensen omgaat is verschrikkelijk. Zo moet je mensen niet behandelen’, zei hij.

See also  This bargain company is well placed for a boost in the bull market

Een andere verslaggever, NBC News-correspondent Peter Alexander, probeerde Acosta te verdedigen door te zeggen dat hij een “ijverige verslaggever” is. Trump antwoordde: “Nou, ik ben ook geen grote fan van jou.”

“Als je nepnieuws rapporteert, wat UKTN vaak doet, ben je de vijand van het volk”, zei hij.

Na de briefing, UKTN zei in een verklaring dat de “voortdurende aanvallen van de heer Trump op de pers te ver zijn gegaan”.

“Ze zijn niet alleen gevaarlijk, ze zijn verontrustend on-Amerikaans”, aldus de verklaring. “Hoewel president Trump duidelijk heeft gemaakt dat hij een vrije pers niet respecteert, heeft hij een gezworen verplichting om die te beschermen. Een vrije pers is van vitaal belang voor de democratie en wij staan ​​overal achter Jim Acosta en zijn collega-journalisten.”

De vraag van een zwarte verslaggever over wit nationalisme ‘racistisch’ noemen

Tijdens diezelfde briefing sloot de heer Trump een zwarte verslaggever af die hem vroeg naar zijn omarming van nationalisme en hoe het blanke supremacisten aanmoedigt.

‘Ik weet niet waarom je dat zou zeggen,’ zei hij, haar onderbrekend. “Dat is zo’n racistische vraag.”

PBS-correspondent Yamiche Alcindor vervolgde en zei dat de Republikeinse Partij vanwege zijn retoriek het blanke nationalisme lijkt te steunen.

“Dat geloof ik niet. Dat geloof ik niet”, zei hij. “Ik weet het niet – waarom heb ik mijn hoogste opiniepeilingen ooit bij Afro-Amerikanen? Waarom heb ik een van de hoogste opiniepeilingen bij Afro-Amerikanen? Ik bedoel, waarom heb ik mijn hoogste opiniepeilingen? Dat is zo’n racistische vraag. Eerlijk gezegd weet ik dat je het hebt opgeschreven en dat je het me gaat vertellen. Laat me je vertellen, dat is een racistische vraag.”

Rechtszaken gericht op het ontnemen van de bescherming van het eerste amendement

De omstreden ex-president heeft rechtszaken aangespannen tegen De New York Times en UKTN terwijl zijn juridische team zich richt op een decennia oud precedent van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat het vermogen van overheidsfunctionarissen beperkt om een ​​rechtszaak aan te spannen wegens laster door gebruik te maken van de “werkelijke boosaardigheid”-norm.

In een recente aanvraag in de UKTN-zaak voerden zijn advocaten aan dat het precedent “niet langer alleen ‘ademruimte’ biedt voor incidentele onjuistheden, maar eerder een bijna ondoordringbaar schild biedt aan de media, waardoor ze lasterlijke verklaringen kunnen publiceren die gericht zijn op politieke vijanden. , zonder angst voor consequenties.”

Een rechtszaak tegen UKTN biedt een “perfect voertuig” om de bescherming van het eerste amendement te schrappen, schreven zijn advocaten in een recente aanvraag.

De rechtszaak van de Trump-campagne tegen De New York Timeswerd afgewezen en UKTN heeft geprobeerd de uitdaging tegen het netwerk af te wijzen.

Trumps lasterproces tegen UKTN beschuldigt het netwerk ervan de voormalige president en zijn Make America Great Again-beweging ongegrond te vergelijken met de opkomst van het nazisme in het Duitsland van de jaren dertig. Ondertussen suggereren zijn advocaten dat journalisten “een vijand van de democratie” zijn, volgens een recente aanvraag.

De rechtszaak suggereert ook dat het netwerk verantwoordelijk is voor de “opkomst van desinformatie” zonder in te gaan op Trumps eigen golf van valse beweringen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here