Rusland-Oekraïne updates: Kiev, Moskou handel schuld over kerncentrale beschietingen | UKTN | 05.08.2022

0
65

Oekraïne en Rusland wezen vrijdag met de vingers naar elkaar over beschietingen op de kerncentrale van Zaporizja.

Zaporizja, gelegen in de stad Enerhodar, heeft zes reactoren en genereert meer dan een vijfde van de nationale elektriciteitsbehoefte van Oekraïne wanneer deze normaal kan werken.

Het Oekraïense energiebedrijf Energoatom beschuldigde Rusland van een aanval op de elektriciteitscentrale.

“Er zijn drie stakingen geregistreerd op het terrein van de centrale, in de buurt van een van de energieblokken waar de kernreactor zich bevindt”, aldus het energiebedrijf in een verklaring.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de “mogelijke gevolgen van het raken van een werkende reactor gelijk zijn aan het gebruik van een atoombom”. Oekraïne zei dat Rusland bezig is met “talloze provocaties” in de fabriek.

De door Rusland geïnstalleerde regering in Enerhodar gaf de Oekraïense troepen de schuld voor schade aan het fabrieksterrein. Het Russische ministerie van Defensie beweerde dat Oekraïense troepen “drie artillerie-aanvallen hebben uitgevoerd” op de fabriek en zei dat Kiev verantwoordelijk is voor “daden van nucleair terrorisme”.

In haar dagelijkse briefing over de oorlog zei de Britse inlichtingendienst dat acties van Russische troepen in de fabriek in Zaporizja, de grootste van Europa, de veiligheid en beveiliging van de faciliteit in gevaar brengen.

Rusland heeft waarschijnlijk artillerie ingezet in gebieden naast de fabriek om gebieden aan de andere kant van de rivier de Dnjepr aan te vallen. Waarschijnlijk gebruiken ze de fabriek, die ze in maart in beslag namen, als een nucleair schild.

Rafael Grossi, het hoofd van het International Atomic Energy Agency (IAEA), beschreef de situatie deze week in precaire bewoordingen tijdens een non-proliferatieconferentie in New York.

“Alle principes van nucleaire veiligheid zijn op de een of andere manier geschonden”, zei Grossi.

Meer schepen met maïs verlaten havens Oekraïne

Oekraïense functionarissen en het Turkse ministerie van Defensie bevestigden dat drie schepen geladen met graan de Oekraïense Zwarte Zeehavens verlieten met meer dan 57.000 ton maïs, voornamelijk gebruikt voor veevoer.

Kiev zei dat twee van de schepen, de onder Maltese vlag varende “Rojen” en de Turkse “Polarnet” – met maïs die vertrok vanuit Chornomorsk – en de onder Panama varende “Navi-Star”, allemaal vertrokken vanuit Odessa.

“Ons belangrijkste doel is om het overslagvolume in onze havens te vergroten. We moeten 100 vervoerders per maand verwerken om de benodigde hoeveelheid levensmiddelen te kunnen exporteren”, zei de Oekraïense minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov.

De leveringen van graan uit de havens van Oekraïne zijn hervat na een deal die in juli werd gesloten tussen Rusland en Oekraïne en die werd bemiddeld door Turkije onder auspiciën van de VN.

De reeds hoge voedselprijzen zijn al maanden op een hoog niveau, te midden van de Russische invasie van Oekraïne, waarbij zowel Rusland als Oekraïne tot de grootste exporteurs ter wereld behoren.

Eerder deze week verliet voor het eerst sinds 24 februari een schip de haven van Oekraïne geladen met graan, toen Rusland Oekraïne binnenviel. Door het conflict zit twintig miljoen ton graan vast in havens en opslagsilo’s in Oekraïne.

De Oekraïense vice-minister van Economische Zaken Taras Kachka vertelde: The UKTN dat Oekraïne graag zou zien dat de deal verder wordt uitgebreid dan alleen graan.

See also  Updates Russia-Ukraine: Red Cross says no permission to visit Olenivka prison yet | UKTN | 31.07.2022

“Wat is het verschil tussen graan en ijzererts?” vroeg Kachka.

Moskou legt tientallen Canadezen inreisverboden op

Het Kremlin kondigde vrijdag aan dat het inreisverboden zou opleggen aan tientallen Canadese burgers, nadat Ottawa prominente Russische figuren had gesanctioneerd.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat sommige van de 62 personen die het doelwit zijn van de sancties bekend staan ​​om “hun kwaadaardige activiteiten in de strijd tegen de ‘Russische wereld’ en onze traditionele waarden.”

De stap komt nadat Canada onlangs het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill, heeft gesanctioneerd. Moskou zei dat Canada probeert “niet alleen de multinationale en multi-confessionele mensen van Rusland te beledigen, maar ook orthodoxe gelovigen over de hele wereld, inclusief Canada”.

Kiril is een groot voorstander van de Russische president Vladimir Poetin en de invasie van Oekraïne.

De oorlog in Rusland verergert de voedselonzekerheid in Afrika, zegt de VS

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield zei vrijdag dat de aanvallen van Rusland op Oekraïne ertoe zullen leiden dat 40 miljoen mensen over de hele wereld voedselonzeker worden. Het Afrikaanse continent wordt het hardst getroffen door de voedselcrisis.

Thomas-Greenfield beschuldigde Rusland ervan honger als oorlogswapen te gebruiken. Ze merkte op dat Afrikaanse landen moeten weten wie er achter de voedseltekorten zit.

Veel Afrikaanse landen zijn terughoudend om de invasie van Oekraïne te bekritiseren, omdat ze handel drijven met Rusland.

“Rusland heeft systematisch enkele van de meest productieve landbouwgronden van Oekraïne veroverd en velden bedorven met mijnen en bommen”, zei Thomas-Greenfield. “Ongeacht je mening over Rusland, we hebben allemaal een gemeenschappelijk belang bij het verzachten van de impact van de oorlog in Oekraïne op de voedselzekerheid.”

Duitsland dringt aan op hulp voor Roma in Oekraïne

De Duitse federale regeringscommissaris voor antiziganisme, Mehmet Daimagüler, zei dat financiële steun aan Oekraïne ook de Roma in het land moet bereiken.

Daimagüler zei dat de Roma in Oekraïne worden gediscrimineerd op gebieden als onderwijs en gezondheidszorg. Hij benadrukte ook dat de Duitse regering meer moet doen om ervoor te zorgen dat de hulp de Roma-bevolking in Oekraïne bereikt die de Holocaust heeft overleefd

De opmerkingen komen nadat Daimagüler Oekraïne bezocht met verschillende andere Duitse functionarissen.

Volgens de medevoorzitter van de Federale Vereniging van Sinti en Roma, Daniel Strauß, wonen momenteel ongeveer 400.000 Roma-sprekende mensen in Oekraïne. Dit omvat 1-1,5% van de bevolking.

Amnesty International blijft achter rapport te midden van kritiek op Zelensky

Mensenrechtenwaakhond Amnesty International heeft een rapport verdedigd waarin wordt beweerd dat Oekraïense troepen burgers in gevaar brengen.

“Onze onderzoekers hebben waargenomen dat Oekraïense troepen zich baseren in scholen, woongebouwen en ziekenhuizen in de buurt van waar burgers wonen, wat natuurlijk de burgers in gevaar brengt die in deze gebouwen wonen. Dergelijk gedrag is in strijd met het internationaal recht en brengt burgers in gevaar, ” Amnesty’s senior crisisadviseur, Donatella Rovera, vertelde UKTN.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zei dat het rapport van Amnesty “helaas probeert de terroristische staat amnestie te verlenen en de verantwoordelijkheid van de agressor naar het slachtoffer te verschuiven”.

See also  Bride and groom impress guests with "secret handshake" on the altar

Rovera zei dat de reactie van Zelenskyy “betreurenswaardig was omdat ik denk dat als hij een kijkje neemt op de website van Amnesty, hij een zeer belangrijk oeuvre, verschillende rapporten en nog veel meer persberichten zal vinden op basis van ons veldonderzoek, waarin we uitgebreid en zeer gedetailleerd documenteren.” oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen van het internationaal recht door Russische troepen, waaronder het gebruik van verboden wapens, willekeurige en opzettelijke aanvallen op burgers, buitengerechtelijke executie, marteling, ontvoeringen.”

Oekraïne zegt dat Rusland een groot offensief in Donetsk heeft gelanceerd

Oekraïne zei dat Russische troepen een aanzienlijk offensief hebben gelanceerd in de regio Donetsk.

De verdedigingslinie van Oekraïne strekt zich uit van de steden Soledar en Bakhmut, die de Russen proberen te veroveren om hun controle in Donetsk uit te breiden.

Voor de oorlog woonden er een half miljoen mensen in dit gebied, dat nu zwaar gemilitariseerd is.

De generale staf van Oekraïne zei dat de gevechten in de buurt van Bakhmut niet doorslaggevend waren.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zei dat de gevechten ook doorgaan in de buurt van de dorpen Pisky en Avdiivka. Het Russische staatspersbureau Tass zei dat Russische en pro-Russische troepen Pisky hadden ingenomen, terwijl Oekraïne het “gedeeltelijke succes” van Rusland de afgelopen dagen slechts heeft erkend.

Jarenlang heeft Oekraïne Pisky versterkt en de stad gezien als een verdedigingsterrein van waaruit het Russische proxy-troepen zou beschermen die de stad Donetsk 10 kilometer (6,2 mijl) naar het zuiden in handen hadden.

De Oekraïense generaal Oleksiy Hromov zei dat Oekraïne twee dorpen rond de oostelijke stad Sloviansk heroverde, maar werd teruggedreven naar de stad Avdiivka. Oekraïense troepen moesten een defensieve positie verlaten bij een kolenmijn die zij belangrijk achtten.

In Mykolaiv langs de zuidelijke frontlinie vertelde de regionale gouverneur Vitaliy Kim de bewoners dat de autoriteiten daar een avondklok hebben ingesteld van vrijdagavond 23:00 (2000 GMT) tot maandagochtend 5:00 uur, maar dat dit niet betekende dat de stad op dit moment onder enige bijzondere bedreiging stond.

Mykolaiv ligt in de buurt van door Rusland bezette delen van de Oekraïense regio Cherson, waar Oekraïne plannen heeft om een ​​tegenoffensief te plegen.

Op Telegram schreef Kim: “De stad is dit weekend gesloten. Heb begrip. We werken ook aan medewerkers. Districten zullen worden gecontroleerd.”

Rusland verbiedt investeerders uit vijandige landen om strategische ondernemingen te verkopen

De Russische leider Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend dat buitenlandse investeerders uit landen die hij onvriendelijk acht, verbiedt om tot eind 2022 aandelen in belangrijke strategische bedrijven en banken te verkopen.

Het verbod gaat onmiddellijk in en is van toepassing op de Sachalin-1-olie- en gasvelden in het verre oosten van Rusland. De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil exploiteert Sakhalin-1 en zei deze week dat het bezig was bijna een derde van het bedrijf over te dragen aan een ander bedrijf.

Andere activa die onder deze vorm van hybride bescherming worden geplaatst, zijn het Sakhalin-2-project voor vloeibaar aardgas, het Karyaga-olieveld en verschillende Russische banken, waarvan een lijst door de Centrale Bank zal worden verstrekt en de goedkeuring van Poetin moet krijgen.

See also  Russia-Ukraine updates: Moscow says it invited UN and ICRC to investigate deaths of POWs | UKTN | 31.07.2022

Talloze buitenlandse banken, waaronder het Oostenrijkse Raiffeisen, het Italiaanse UniCredit en Intesa, en de Amerikaanse bank Citi blijven zoeken naar manieren om de Russische markt te verlaten. Societe Generale en HSBC hebben al een uitweg weten te vinden.

Rusland beveelt 14 Bulgaarse diplomaten uitgezet in tit-for-tat

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 14 Bulgaarse diplomaten geëist om Rusland te verlaten. De maatregel komt nadat eerder deze zomer 70 Russische diplomaten door Sofia zijn uitgezet.

De Bulgaarse ambassadeur werd ontboden en overhandigde “een ministeriële nota” waarin stond “14 personeelsleden van de Bulgaarse diplomatieke en consulaire dienst in Rusland werden personae non gratae verklaard.”

Sofia beschuldigde de Russische diplomaten van spionage en Rusland dreigde de diplomatieke betrekkingen te verbreken. Rusland heeft vanwege zijn omvang veel meer mensen in Bulgarije dan Bulgarije in Rusland.

Bij het uitzetten van de diplomaten zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken: “We willen benadrukken dat de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van deze contraproductieve stappen volledig bij de regering van Bulgarije ligt”, en beschuldigde het land ervan acties te ondernemen die “ook getuigen van de verdere degradatie van het collectieve Westen, dat bereid is de belangen van partners op te offeren om Rusland schade toe te brengen.”

Rusland noemde de “onvoorwaardelijke aanhankelijkheid” van Bulgarije ook destructief en betreurenswaardig.

Paus Franciscus ontmoet de op één na machtigste leider in de Russisch-orthodoxe kerk

Paus Franciscus heeft een ontmoeting gehad met de op één na machtigste leider in de Russisch-orthodoxe kerk, bisschop Anthony. Volgende maand zal paus Franciscus naar verwachting een ontmoeting hebben met patriarch Kirill, die steun heeft verleend aan wat Rusland “speciale militaire operaties” in Oekraïne heeft genoemd.

Anthony’s voorganger werd in juni afgezet in een abrupte beweging die wees op spanningen aan de top van het Moskouse Patriarchaat met betrekking tot de oorlog in Oekraïne.

Het Vaticaan maakte de bijeenkomst bekend door deze op de lijst van officiële benoemingen te plaatsen, maar gaf geen details.

De ontmoeting tussen Francis en Kirill zal waarschijnlijk plaatsvinden in Nur-Sultan, de hoofdstad van Kazachstan, voorheen bekend als Astana, hernoemd naar voormalig president Nursultan Nazarbayev die in 2019 zijn ambt verliet.

Kirill wordt beschouwd als een nauwe conservatieve bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Hij steunt de oorlog in Oekraïne en ziet deze als onderdeel van een strijd om het Russische traditionalisme te beschermen tegen westerse decadentie.

Kirills steun aan de oorlog heeft een breuk met het Vaticaan veroorzaakt en een schisma veroorzaakt met verschillende orthodoxe kerken en de Russisch-orthodoxe kerk. Francis heeft de Russische invasie “een wrede en zinloze aanvalsoorlog” genoemd.

De twee zouden elkaar medio juni in Jeruzalem ontmoeten, maar Francis heeft dat afgeblazen op advies van Vaticaanse diplomaten.

De twee ontmoetten elkaar al een keer eerder, in 2016 in Cuba. Het was de eerste keer dat een paus en een leider van de Russisch-orthodoxe kerk elkaar ontmoetten sinds het Grote Schisma van 1054.

ar,wd/msh (UKTN, UKTN, dpa, Reuters)

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here