Tom Skilling: Q&A met de hoofdmeteoroloog van WGN-TV over ‘barbaars’ koud en besneeuwd weer uit het verleden van de stad

0
26

Het is een rare winter geweest qua weer, dus vroegen we WGN-TV-hoofdmeteoroloog Tom Skilling om het in context te plaatsen.

Skilling begon zijn succesvolle carrière op 14-jarige leeftijd en werd ingehuurd door WKKD in Aurora terwijl hij naar de West Aurora High School ging. Hij ging in 1970 naar Madison om meteorologie te studeren aan de Universiteit van Wisconsin. Dit jaar markeert zijn 45-jarig jubileum bij WGN.

Skilling sprak woensdag met de Tribune tijdens een telefonisch interview. (Dit gesprek is voor de duidelijkheid bewerkt.)

Het is warm geweest. Waarom is januari zo’n gekke weermaand voor ons?

A: Nou, ik zal je vertellen – het is een uitbreiding van datzelfde Pineapple Express atmosferische rivierpatroon dat Californië en gebieden in het Westen teistert. Het is duidelijk dat ze de regen nodig hebben. Ik wou dat ze de infrastructuur hadden om alles vast te leggen. Helaas loopt veel ervan weg, overstroomt het en veroorzaakt het modderstromen.

Weet je, dit is een La Nina-winter en we hebben hier intern aan gewerkt. Sinds 1950 zijn de winters in La Nina in dit gebied erg wisselvallig. Je gaat van arctische luchtmassa’s de ene week naar ongebruikelijk milde lucht de volgende week. We hadden die koude windstoot die toesloeg rond de kerstweek. We zitten nu op de 22e achtereenvolgende dag met temperaturen boven normaal. Dit is al de op een na warmste januari in de boeken hier – tenminste tot nu toe. Je moet teruggaan naar 1850 om een ​​periode van 1-17 januari te vinden die warmer is dan wat we dit jaar hebben gezien. We draaien 10 graden boven normaal, 14 graden warmer dan dezelfde periode een jaar geleden.

Ik had het er gisteravond al over dat we trouwens ook in een sneeuwdroogte zitten. Dit seizoen van vandaag staat gelijk aan de op een na minste sneeuwval in 79 jaar – terug naar de Tweede Wereldoorlog – in 1944. We hebben vijf dagen gehad, en dat is het, met een klein beetje sneeuw gemeten op de grond. Geen in de maand januari.

Chicago heeft in januari een aantal van de koudste en meest sneeuwzekere weersomstandigheden ooit meegemaakt, toch?

A: Je wijst er zo nauwkeurig op dat januari typisch onze koudste en een van onze meest sneeuwrijke maanden is en de thuisbasis van enkele van onze historische kaskraker-sneeuwstormen, niet in de laatste plaats de sneeuwstorm van 1967 die de stad afsloot.

En natuurlijk de Chicago Machine-verslaande Jane Byrne-Michael Bilandic sneeuwstorm in 1979, die deel uitmaakte van de winter die meer sneeuw produceerde dan enige andere winter hier. (Bilandic’s slechte afhandeling van sneeuwruimen hielp Byrne aan een burgemeestersoverwinning.)

In Chicago waren de winters van de jaren 70 collectief onze koudste en meest sneeuwzekere ooit geregistreerd – en we hebben records die teruggaan tot 1871 en de Great Chicago Fire.

De koudste temperaturen deden zich voor in de jaren tachtig. We hadden back-to-back temperaturen van 26 onder nul in januari 1982. En toen hadden we drie jaar later, in 1985, de koudste aller tijden (dat was min 27 graden).

See also  Erdogan hints Finland could join NATO without Sweden - UKTN - 30/01/2023

Als je niet gelooft dat klimaatverandering aan het werk is, kijk dan eens wat er is gebeurd met het karakter van onze winters hier. Hoewel het decennium van de jaren zeventig het koudste en meest sneeuwzekere decennium ooit was, zijn we sindsdien enorm opgewarmd.

De laatste keer dat ik keek, zijn onze winters gemiddeld meer dan 3 graden warmer dan de winters van de jaren ’70, wat een grote verandering is. Ik weet niet of je je de jaren zeventig herinnert, maar die winters waren barbaars. We zouden deze ongelooflijke sneeuwstormen hebben en dan zouden ze worden gevolgd door deze belegeringen van weer onder nul. Dat snappen we niet meer.

Een enkele koudegolf of een andere weergebeurtenis bewijst of weerlegt de klimaatverandering niet. Klimaatverandering is springlevend, net als bij de opwarming van de aarde, en je kunt nog steeds kou en sneeuw krijgen tijdens de opwarming van de planeet – het is alleen dat je het minder vaak krijgt in een kleiner gebied.

Ik bedoel, ze hadden in het weekend een temperatuur van 80 graden onder nul in Siberië, wat daar een record brak. En dat is hetzelfde gebied dat twee zomers geleden, in 2021, meer dan 100 graden was gestegen.

Dus deze extremen die we zien, maken deel uit van dit veranderende klimaatregime waarin we ons bevinden. En, ik zal je zeggen, je grijpt terug naar die bitter koude afleveringen in januari 1982 en 1985. Oh mijn god – je beseft het in wat voor een andere wereld leven we vandaag.

Voor mensen die sindsdien hierheen zijn verhuisd, hoe was het om in Chicago te wonen tijdens de sneeuwstorm van 1979?

A: Je kon hier in de stad niet door een zijstraat rijden en ze hadden bijna geen plaats meer om de sneeuw te plaatsen. Het was verschrikkelijk. Dat was mijn eerste jaar in de media in Chicago.

Ik ben geboren in Pittsburgh, mijn vader werkte 13 jaar in New York City, daarna verhuisden we naar Aurora in 1965. Ik ging naar school in Madison aan de Universiteit van Wisconsin. Dus ik ben sindsdien hier in het middenwesten geweest – behalve een periode in Jacksonville, Florida.

Ik zal je zeggen, het is onbeschrijfelijk deze koude golven. Ik vraag me echt af hoe de bevolking van vandaag ermee zou omgaan. Je verliet het werk ‘s nachts, en ik kan me herinneren dat je WGN verliet, en ging naar een auto die niet wilde starten. Als je er in deze bittere kou naar toe loopt, hoor je krakende gebouwen en bomen.

Ik herinner me dat we op een avond mijn auto van de parkeerplaats naar een achtergarage bij WGN moesten duwen om hem te laten opwarmen. Ze deden Bert Weinman Ford-commercials in die garage, dus ze hadden een grote draaitafel waar ze de auto’s op zetten terwijl de omroeper je vertelde over de laatste deal. Nou, dat is dezelfde garage waar we mijn auto hebben geduwd en na een paar uur kon ik hem eindelijk weer aan de praat krijgen. Maar oh, het was gewoon verschrikkelijk!

De atmosfeer nam op dat moment een bijna wereldvreemde staat aan.

Dat is zo moeilijk voor te stellen als ik nu naar buiten kijk en mijn zoon deze winter nog niet eens heeft kunnen sleeën.

See also  The NBA says the referees should have fouled LeBron James' potential winner

A: We hebben geen dag gehad met meetbare sneeuw in januari. En nog iets waar ik gisteravond naar keek en in de uitzending over vertelde, we hebben minder dan 3% van het oppervlak van Lake Michigan bedekt met ijs. Dat is alles. Slechts 5% van de Grote Meren als geheel heeft ijs aan de oppervlakte en het meeste daarvan bevindt zich in het hogere middenwesten.

Een groep hardlopers wordt weerspiegeld in een raam terwijl ze langs de kruising van de straten North Halsted en West Roscoe in Chicago lopen op 18 januari 2023.

Ter vergelijking: ik keek gisteravond terug door de ijsbedekkingsgegevens van het NOAA Great Lakes Environmental Research Lab en eind januari 1977 was 75% van het oppervlak van Lake Michigan bedekt met ijs. Het is echt prachtig.

Bestaat de kans dat we in februari, maart of later dan normaal worden overvallen door de kou?

A: Het kan zeker gebeuren. Dit is een La Nina-winter, die vluchtig is. Je zult historisch gezien tijdens sommige periodes van deze winters schokkend overschakelen naar arctische lucht. Hoewel onze dagen beginnen te lengen sinds de kortste dag op 21 december, de winterzonnewende, hebben we begin januari ongeveer een halve minuut daglicht per dag opgepikt. Tegen het einde van deze maand krijgen we meer dan twee minuten per dag zonlicht. Ook volgt de zon met het verstrijken van de tijd steeds hoger aan de hemel. Dat betekent dat je meer direct zonlicht krijgt en dat verandert na verloop van tijd de luchtmassa. Maar er is meestal een vertraging tussen de kortste dag en de koudste temperaturen.

Onze gemiddelde dagtemperaturen beginnen pas eind januari te stijgen. 29 januari is de dag waarop de gemiddelde dagelijkse hoogte- en dieptepunten beginnen te stijgen.

Ja, er is een mogelijkheid van koude uitbraken. In feite hebben we later volgende week een patroonverandering die koudere lucht zal brengen en nu, op dit moment, ziet het er niet naar uit dat het dezelfde intensiteit zal hebben als de koude uitbraak in december. Maar daar moeten we op letten.

Het is interessant. Bill Snyder, die met mij op kantoor werkt, zei dat hij naar de afgelopen winters had gekeken die tot nu toe zo weinig sneeuw hadden gehad en ontdekte dat ze na deze dag gemiddeld 60 cm extra sneeuw hebben geproduceerd. Het is een feit dat we door het meest sneeuwproducerende deel van de winter zijn gegaan, maar dat betekent nog niet dat we het bos uit zijn voor een grote sneeuwstorm.

Sterker nog, de een heeft na zo’n abnormaal warme en sneeuwloze winter de angst dat de ander op een gegeven moment de schoen zal laten vallen. Dus we gaan de modellen de komende weken heel, heel zorgvuldig bekijken, want de geschiedenis staat vol met voorbeelden van grote sneeuwstormen in februari en zelfs maart in het gebied.

De eerste paar weken van april staan ​​bekend om deze ruitenwisserremmende sneeuw. De echt zware, natte. Ze worden “hartaanvalsneeuw” genoemd vanwege de moeilijkheid om ze te scheppen vanwege hun hoge watergehalte. Je angst is eerlijk en klimatologisch onderbouwd.

Je bent geweldig in wat je doet en hebt duidelijk geweldig personeel. Hoeveel dia’s produceert u doorgaans voor één weerspot?

Antwoord: Ik weet het niet! Het is moeilijk om er een getal op te plakken omdat we animaties draaien die 30, 40, 50 frames van satellietbeelden doorlopen. Ik kan me voorstellen dat we maar liefst 20 verschillende afbeeldingen doornemen.

See also  Bumbling FAA Focuses on 'LGBTQI+' Inclusion, 'Herstory', 'Gender Neutral' Language

Het is echt niet de bedoeling om de meeste graphics door te nemen. De bedoeling is om te visualiseren wat er aan de hand is. En we bevinden ons in dit verbazingwekkende tijdperk in de meteorologie, waar we dat kunnen visualiseren en heel effectief met computerhulp kunnen delen met onze kijkers.

Ik ga nu zitten en voordat deze ochtend voorbij is, zal ik de prognoses terugbrengen van 8 naar 22 verschil numerieke modellen. We bevinden ons in deze prachtige situatie waarin we niet slechts één model hebben om naar te kijken – we hebben er tientallen. En daarom is de zekerheid waarmee u uw toehoorders kunt benaderen en kunt zeggen: “Hé, er komt een patroonverandering”, tegenwoordig groter dan vroeger.

Je bent ook productief op sociale media.

A: Ik ben gek op sociale media. Sommige mensen zeggen: “Waarom besteed je daar tijd aan?” Nou, ten eerste, het maakt allemaal deel uit van mijn voorbereiding op al het andere dat ik doe, dus alles overlapt. Wanneer u tijd investeert in het bekijken van uw modellen, weergeschiedenis, klimatologie en al het andere. Alles wat u doet, kan worden gekanaliseerd naar elk van deze verkooppunten waarmee we ons publiek bereiken.

En we vonden het geweldig om de Tribune-pagina te doen. Dat hebben we vele jaren gedaan. (Noot van de redactie: Tom Skilling debuteerde op 17 juni 1997 op de weerpagina van de Tribune en bleef lezers zijn voorspelling en weerexpertise uitleggen met gegevens en kaarten tot augustus 2022.)

Hoe lang kunnen we nog uitkijken naar jou als meteoroloog in Chicago? Eerlijk gezegd, als je geen foto’s van je reizen naar Alaska en Hawaï zou delen, zou ik denken dat je nooit een vrije dag zou nemen.

A: Ik zal je de waarheid vertellen. Weet je, ik heb gewerkt sinds ik een tiener was. Werk is mijn leven geweest. Ik bedoel, ik zou het soms kunnen stellen zonder de deadlines en de beperkingen die ons beroep ons oplegt. Maar zelfs dat is uitdagend en leuk.

Ik heb het voorrecht gehad in de meer dan 50 jaar – de halve eeuw – dat ik in deze branche heb gewerkt om enkele van de grootste vorderingen in de meteorologie te zien die zich in alle tijden hebben voorgedaan, terug tot Aristoteles en zijn “Meteorologica” waarmee de hele wetenschap van de meteorologie, of in ieder geval werd algemeen erkend dat dit zo was.

University of Wisconsin was de geboorteplaats van satellietmeteorologie. Daar waren ze mee bezig toen ik daar naar school ging. Ik herinner me dat ik in klaslokalen zat en in realtime toekeek hoe orkanen of onweersbuien aan land kwamen. Dat hadden we nog nooit eerder gezien.

En natuurlijk kunnen we nu naar beneden kijken en daaruit afleiden wat de wind is en de luchtvochtigheid, zodat we dat in onze computermodellen kunnen invoeren om te weten wat er gebeurt in de 70% van de wereld die bedekt is met de oceaan om doen hun voorspellingen voor degenen onder ons op het land. Dus het is een leuke tijd geweest. Er is een kerel in onze technische staf die 82 jaar oud is. Ik zei: “Bill, als we geluk hebben, dragen ze ons allebei op een brancard.”

Ik hoop nog een tijdje door te gaan.

[email protected]

Twitteren @geruchtenmolen

Sluit je aan bij onze Chicagoland geschiedenis Facebook-groepVolg ons op Instagram en abonneer je op de Vintage Chicago-tribune nieuwsbrief voor meer uit het verleden van Chicago.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here